Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Povodně na jihu Čech již nehrozí. Řeky se vrací do svých koryt

Deštivé počasí rozvodňuje toky
 (Autor: Foto Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: dce - 
31. července 2014
13:31

Několik dní nepolevující bouřky a přívalové deště si vybraly své – na jihu Čech se začínají rozvodňovat řeky. Jihočeský kraj vyhlásil po poledni extrémní stupeň nebezpečí – Blanice byla několik hodin na třetím povodňovém stupni. Hrozba povodní klesla, její opětovné zvýšení ale není vyloučeno.

Extrémní srážky několika minulých dnů už z dětských táborů vyhnaly desítky dětí – na Prachaticku evakuovali už tři tábory. Prozatím nebyla hlášena žádná zranění. Ale co není, může být – vysoký přísun srážek se chystá i v nejbližších hodinách. A to především v Pardubickém kraji. V některých místech zde už od osmé hodiny ranní spadl 50 mm srážek!

Očekává se příbytek dalších 30 mm srážek v okolí Vysočiny. Pršet by mělo až do čtvrtečního večera, přeháňky se budou přesouvat od západu k východu a spolu s nimi i chladnější fronta. V současné době je doporučené vyhýbat se rozvodněným řekám. Rozhodně není dobrý nápad se v ohrožených oblastech koupat nebo jezdit na loďkách. Riziko povodní a silných dešťů nicméně již pominulo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi