Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ebola selfie! Herec se "chlubí" fotkou s maskou proti smrtícímu viru

Autor: šim - 
30. července 2014
16:44

„Nestydím se za to, že mám z eboly hrozný strach,“ napsal na svůj instagramový profil nigerijský herec Jim Iyke, když čekal na svůj let první třídou v byznys salónku na letišti a krátil si tak zřejmě dlouhou chvíli. Byl na cestě do Liberie, kde na smrticí virus eboly zemřelo téměř 700 lidí.

Ačkoli herec tzv. afrického Nollywoodu (obdoba Hollywoodu, podle vzoru indického Bollywoodu), přiznal, že se nákazy velmi bojí, s maskou na obličeji se však v tu chvíli fotil zřejmě jako s módním doplňkem, než ochranným prostředkem.

V drahých značkových brýlích a kšiltovkou naraženou do čela, ověšený drahou elektronikou vypadá spíš jako nastylovaný akční hrdina, než statisíce jeho strachem zdrcených spoluobčanů, kterým nákaza v reálu skutečně hrozí nebo už dokonce postihla jejich blízké.

V prvotřídním letištním salónku v robustní kožené sedačce líheň viru určitě není. Jeho fotka vyvolala okamžitě vlnu kritiky. Herec přiznal, že letěl na krátkou pracovní cestu z Nigérie do Libérie, po svém návratu však neprošel žádnými testy. Někteří v komentářích žádají, aby byl herec umístěn do karantény. Zřejmě však z jiného důvodu, než kvůli podezření na nákazu ebolou...

Ebola
Nebo také krvácivá horečka je jednou z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Poprvé se objevila v roce 1976. Tehdy na ni zemřelo 216 lidí. Od začátku letošního roku má v Západní Africe už téměř 700 lidí. Úmrtnost na tuto nákazu je 50-60 %. Prvotními symptomy nákazy jsou vysoké horečky, bolesti kloubů a svalů, bolest hlavy a břicha.

Častým příznakem je zvracení, průjem, poškození ústní části, zánět spojivek, krvácení jak vnitřní, tak i vnější, obvykle nejprve skrz trávicí ústrojí (často zaměňováno s příznaky úplavice či tyfu), posléze ze všech tělesných otvorů. Dochází k těžkému poškození vnitřních orgánů, zejména jater (lékaři provádějící pitvu zemřelých popisovali stav jejich jater slovy „jako namixovaná“, či „krvavá kaše“).

proky.ji ( 7. srpna 2014 10:48 )

Proč všichni používají pojem "selfie"? Vždyť selfie je autoportrét pořízený z ruky fotoaparátem, nebo telefonem s pozadím. Tohle je normální fotka herce, který čeká na letadlo. A že se bojí eboly, tak má roušku? Taky bych se bál, kdybych letěl do země, kde je ebola v takovém rozkvětu.

proky.ji ( 7. srpna 2014 10:45 )

Na takové lidi nemá cenu ani reagovat.

naidka ( 31. července 2014 06:46 )

mezi námi je ten rozdíl, že já to napíšu, zatímco vy si to jenom slušně myslíte.

anka ( 31. července 2014 00:47 )

neurazim, neplivu spinu, slusne diskutuji - v tom je mezi nami rozdil

naidka ( 30. července 2014 22:07 )

ó, pardón, svatá neposkvrněná moralistko, že neznám herce z Nigérie a dovolila jsem si ho přirovnat k opici !! Vám se zase dobře uráží náš prezident, to jste jako ryba ve vodě. Gratuluji.

Zobrazit celou diskusi