Plísně hrozí i z uzavřených lodiček či sportovních bot. Celý den v nich nohy vězí, potí se a to je pro plíseň ideální prostředí.
Autor: scom, Excilor, CCC Boty
Autor: 
Nohy nemají rády extrémy. Pro celodenní nošení proto nejsou vhodné vysokánské podpatky ani placaté sandály či balerínky. „Ideální výška podpatku u žen je 3 až 5 centimetrů,“ říká Veronika Sajdoková z CCC Boty a zdůrazňuje: „Velmi vysoké podpatky jsou vhodné spíše na kratší nošení, například na večerní párty nebo do divadla.“

Co na to ortoped?

„Pokud ženy dlouhodobě nosí hodně vysoké podpatky, dochází k nejrůznějším deformacím. Ty, jsou navíc velmi bolestivé a i nevzhledné,“ varuje Jiří Váchal, primář ortopedického oddělení pražského Centra léčby pohybového aparátu.
Co tedy ženám hrozí?

Zvětšené koleno

Podpatky přetěžují kolenní klouby a dochází ke vzniku chronických změn. Ty vedou k artróze, otokům a tím pádem i ke zvětšení objemu a omezení hybnosti kloubu.

Tlak na špičku

Čím vyšší podpatek, tím větší tlak vlastní váhy na špičku nohy (viz procenta uvedená níže). Při dlouhodobém užívání bot na vysokém podpatku může docházet ke škrábancům a dalším zdravotním problémům.

7,5 cm vysoký podpatek: 76 % váhy na špičce

5 cm vysoký podpatek: 57 %

2,5 cm vysoký podpatek: 22 %

Kladívkové prsty

Rovná špička boty tlačí menší prsty, ohýbá je v prostředním kloubu, někdy se skládají přes sebe. Svaly na druhém, třetím a čtvrtém prstu pak po čase ztratí možnost se natáhnout zpět i v normální botě.

Lýtko jako v ohni

Lýtkové svaly se stahují, aby se přizpůsobily úhlu podpatků, čímž se mohou zkrátit a smrsknout. Ženy mají často pocit, jako by lýtko hořelo.

Deformity a zlomeniny kotníku

Celou hmotnost těla převážně drží kotník. Hrozí tak, stejně jako u kolen, jeho otoky a omezení pohyblivosti. Vykloubení dokonce zlomení je otázkou času.

Zarostlé nehty

Váha nohy tlačí na prsty a hrne je do špičky boty. Tvoří se otlaky a dochází často i k zarůstání nehtů. Navíc se prsty stlačené k sobě potí a to je ideální prostředí pro různé plísně.

Nepěkný bolestivý halux

Říká se tomu vybočený palec. Nohy začnou kopírovat úzkou špičku lodičky a prsty se začnou vychylovat ze své osy. Kromě toho, že to pekelně bolí, také pohled na nohu, ze které trčí kloub do strany, není nic pěkného. Módní ikona Victoria Beckham by mohla vyprávět! Jaké je řešení? Bolestivé sekání kostí, popřípadě lámání prstů a jejich narovnávání pomocí šroubů.

Postoj

Boty na vysokých podpatcích nepřirozeně vyvyšují patu nad palce u nohou a tělo (boky, ramena, záda, páteř) doslova vyhazují z rovnováhy. Při častém nošení tak může dojít k silným bolestem zad a nohou.

Desatero proti plísni na nohách a nehtech

Plíseň nehtů a nohou si můžete teď v létě »pořídit« na koupališti, ve sprchách ve fitku, v hotelové koupelně na dovolené nebo z uzavřených lodiček či sportovních bot. Celý den v nich nohy vězí, potí se a to je pro plíseň ideální prostředí. Jak jí předejít?

1. Myjte nohy denně a pečlivě osušte.

2. Používejte čisté ručníky.

3. Ošetřujte nohy zásypy a deodoranty.

4. Noste denně čisté bavlněné ponožky.
5. Do bot používejte parfémované vložky.

6. Sypejte do bot protiplísňové zásypy.

7. Dejte si jednou týdně antibakteriální koupel z odvaru octa, dubové kůry nebo hypermanganu.

8. Nechoďte v cizích prostorách bosí.

9. Na koupaliště, do sprch hotelů a sportovišť noste vždy svoje gumové pantofle.

10. Pokud se plíseň objeví, navštivte kožního lékaře.