Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zdražení cigaret schváleno! Kuřáci si připlatí 4 koruny za krabičku!

Kouření opět podraží. Nové ceny vám zasáhnou do rozpočtu.
 (Autor: Profimedia.cz)
Autor: dce - 
30. července 2014
11:57

Vládní návrh o zvýšení spotřební daně byl schválen, pouhých 30 poslanců s ním nesouhlasilo. Je to tak už druhé letošní zdražení cigaret. Tohle bude platit od 30. září letošního roku. Vinit můžeme i Českou národní banku.

Směrnice Evropské unie udává spotřební daň 90 eur na 1 000 kusů cigaret. Kvůli loňských čachrům České národní banky se stavem koruny je tedy nutné daň opět zvýšit. Slabá koruna by totiž v dani nedokázala pokrýt požadavky EU. Státní pokladna si díky tomuto zvýšení přijde na 2,8 miliardy korun.

Problematická je ovšem otázka nerovné dané na různé kuřácké výrobky. Tabákové listy, které se nepokládají za kuřácký výrobek (ale za dekoraci), tato daň neovlivní. Na krabičce cigaret přitom připlatíme o tři až čtyři koruny více. V lednu proběhlo první zdražení průměrně o dvě koruny. Kdyby česká koruna opět zeslabila, spotřební daň by šla opět nahoru. Poslanci se sankcím ze strany EU chce vyhnout za každou cenu.

Zajímavý je také návrh zákona o zákazu prodeje cigaret a alkoholu na internetu. Mnozí tvrdí, že by se to mnohým podnikatelům mohlo stát osudným. To ale není vše – hrozí i zákaz kouření ve stravovacích zařízeních. S návrhem podle průzkumů souhlasí obyvatelé republiky asi půl napůl. Podobně je to i v politických stranách.

Jednoznačně se neshodnou ani provozovatelé restaurací a dalších zařízení, kterých by se nařízení týkalo. Někteří to přijímají s radostí, jiní s klidem. Strach z příliš nízkých tržeb má málokdo. Jak se ukazuje v jiných zemích, zákaz kouření lidi od návštěvy stravovacích zařízení neodradí. A konec konců ani od samotného kouření. Pokud bude návrh bez průtahů schválen, čekají nás nezasmraděné hospody možná už v roce 2016.

wimr ( 30. července 2014 13:47 )

domnívám se že jsi a)debil b)vůl

horstfuxteleshop ( 30. července 2014 13:45 )

snad by se mohly dělat nějaké ty partyzánky pro dělníky tak asi za dvacku

jindraa ( 30. července 2014 13:06 )

Již několik let si pěstuju svůj vlastní tabák. Krabička 20 cigaret mne vyjde na necelé 3 koruny včetně dutinek, semínek a hnojiva a všem těmto pokusům se vesele směju. Pěstování tabáku je legální , ne , jako u marihuany, nikdo mi to nemůže zakázat. A věřte, že se brzy chytí vietnamci a přžejdou rádi z nelegální marihuany na legální "průmyslový tabák" , který budou vesele prodávat ve všech svých večerkách.

beda888 ( 30. července 2014 12:44 )

Již před 2 roky v novinách byl rozhovor s majitelem 2 plznských Pabů, které má cca 50m od hlavního náměstí. Jeden je kuřácký a druhý není. Víte kde má vyšší tržby? Samozřejmě v nekuřáckém. Jak je to možné, když leží na úplně stejné vzdálenosti? Jinak mě rozesmějí "návody" kuřáků, když nechceš sedět v zahulené putyce, najdi si jinou. Uvědomujete si, milí huláni, že miliony lidí žijí na vesnici, kde je jen JEDNA hospoda a třeba i pro 3 obce? Kam mají tedy jít? Proč mi mají prasit zdraví a personálu? Chceš hulit, mazej ven, pak si vem hašlerku a vrať se. Měli by zdražit cigára na 100,-Kč. Když se podíváte v TV na různé sociály, bezďáky, hnědočechy, tak 9 z 10 hulí. Tak když mají na cíga, tak asi jsou ještě levná. A to nemluvím o dětech. Kvituji zákaz v hospodách plošně.

tarot666 ( 30. července 2014 12:40 )

Ok,naprosto v pořádku,čím dřív se tihle političtí kriplové sami zabijí,tím lépe-už dnes oproti rokům předešlým lidé kupují méně cigaret,tvrdého alkoholu,piva a benzínu... a tímto si kluci šikovní,vychcaní sami pod sebou řežou větev

Zobrazit celou diskusi