Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Starostka zakázala muslimský hřbitov: Muslimy přirovnala k Jezinkám...

Autor: dce - 
30. července 2014
14:57

Vladimíra Ludková, místostarostka Prahy 8, vystoupila proti žádosti o neveřejný muslimký hřbitov. Muslimy přirovnala k Jezinkám z pohádky o Smolíčkovi. A teď z toho má problémy. Není tomu tak dlouho, co informace o žádosti muslimské obce proběhla širokou veřejností. Žádost byla oficiálně zamítnuta s tím, že se kříží s územním plánem a pro území má město jiné využití.

Vladimíra Ludková (ODS) ještě před oficiálním vyjádřením magistrátu dala svůj názor najevo v příspěvku na oficiálních stránkách pro Prahu 8. Mnohými byla označována za rasistku a xenofobku. To ale odmítá. Nejprve prohlásila, že se obává rozmachu muslimské kultury a společnosti v Praze. Situaci přirovnala k pohádce o Smolíčkovi Pacholíčkovi: „Smolíčku, pacholíčku, otevři nám svou světničku. Jen tři prstíčky tam strčíme a hned zase půjdeme.“

Záhy ale doplňuje, že vychází z mnohých zkušenosti především ve Francii a Velké Británii, kde velké muslimské komunity činí problémy. Bojí se jich, podle ní, i samotní ochránci zákona, nehledě na oficiální útoky ve velkých metropolích. „Domnívám se, že islámská kultura není kompatibilní s návyky a kulturou západní civilizace.“ Její názor sdílí mnoho lidí, jiní ji za to ale neváhali urážet. Otázkou ovšem je, jak by se takoví lidé tvářili, kdyby byla situace trošku jiná – výhradně „bílý“ hřbitov se zákazem vstupu pro všechny ostatní by schválen také nebyl. Pokud nechceme tolerovat rasismus na menšinách nemůžeme ho jim samým povolovat. I sama Ludková zdůrazňuje, že jí jde především o to, aby každý nový obyvatel naší země, našeho domova, respektoval naše zvyky a pravidla.

Vladimíra Ludková se za svůj výrok nestydí Vladimíra Ludková se za svůj výrok nestydí | Facebook, profimedia.cz

Co ve skutečnosti stálo za odmítnutím pronájmu pozemku pro muslimský hřbitov?

Ludková: Tady jde o to, že k nám přichází zájemce, o kterém nic nevíme a který se chová poměrně neférově – viz například škola Alfirdaus (domnělá jazyková škola, za kterou se skrývá muslimská modlitebna, pozn. red.). Problém je v tom, že mnoho lidí neví, o co zde skutečně jde – ani většina pracovníků městské části. A to je prostě nepřípustné. Tento zájemce po nás něco chce, ale sám nám nedává nic, s čím můžeme pracovat. Nechceme, aby se naše město změnilo bez našeho vědomí. Za tím výrokem si stojím.

Za své prohlášení jste obdržela mnoho reakcí, mezi nimi i vyloženě agresivní.

Ludková: Myslím si, že můj příspěvek podnítil diskuzi, která byla velmi přínosná. Sociální sítě tím žily několik dní. Přišlo mi mnoho emailů i psaných dopisů, což je dnes vzácnost. Osobně jsem za všechny komentáře velmi vděčná a děkuji za ně, i za ty negativní, protože to k jakékoliv diskuzi patří. Jsou to věci, které se nás týkají, ale které všichni považujeme za zapovězené téma.

Podle odboru pro správu majetku není pozemek k dispozici, co se s ním tedy bude dít?

Ludková: K tomu zatím nemám bližší informace. Vše je v jednání.

marie60 ( 3. dubna 2016 12:21 )

Lepší zde mít bratry Slováky, než nějaké slimáky, kteří si ničeho v Evropě neváží.Pro ně jsme jen bezvěrci, které patří podříznout jak kuře.Co těmhle nesmrdí, jsou zadara prachy, žrádlo a zařízený dům. A už jsem zas naštvaná.Vzpomněla jsem si ted´na... PROSTŘENO.... v kterém kuchtila muslimka.Týden musel být podle ní a ne podle našich lidí.Tohle tady někteří chcete?!?!

jaro-mira ( 30. srpna 2014 09:54 )

Vážená dámo, tato diskuze je o muslimech a ne o slovácích pokud jste si nevšimla. Myslím, že jsme se slovákami tak propojeni, že Vám nemusí vadit, že uslyšíte v ČT slovenštinu. Pokud nerozumíte tak si kupte slovník !!! Slováci co tady bydlí tak naše zákony dodržují tak o čem je řeč? A cikáni Vám nevadí ????

vlasta1 ( 27. srpna 2014 14:42 )

Myslím že jsi typický slovenský nacionalista s IQ tykve podle tvého vyjadřování a urážení je to zřejmé.Nevím proč se hrabeš do diskuze která není určená pro tebe ale je to vyloženě český problém a nemáme tvoje cenné rady zapotřebí.Když nám tady do všeho začnou mluvit východní sousedé tak moc dobře nedopadneme.

vlasta1 ( 27. srpna 2014 14:27 )

Prostě máme tady svoji kultůru i svoje pravidla a svoje zákony a jestli se to někomu nelíbí není nic jednodušího než se vrátit tam kde ho budou respektovat a tady pro něj není místo.

vlasta1 ( 27. srpna 2014 14:22 )

Maximální souhlas nevím proč bych měl rozumět slovenštině je to cizí jazyk a zde je úřední jazyk čeština a jestli se to některým slovákům nelíbí tak ať se vrátí odkud přišli a nebo ať se přizpůsobí v německu nebo rakousku by jim to také netolerovali a co se týká muslimů je to totéž.Paní starostka má můj obdiv.

Zobrazit celou diskusi