Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muslimská dívka v Ústí neodmaturovala, otec obvinil učitele z rasismu

Maturitní zkouška na Gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové. (Ilustrační foto)
Maturitní zkouška na Gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové. (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: lac, oj - 
29. července 2014
14:17

Do vážných problémů se dostal pastor Apoštolské církve David Kafka, který vyučuje na střední škole v Ústí nad Labem. Při maturitní zkoušce z českého jazyka dal dívce muslimského vyznání nedostatečnou. Na známce se jednomyslně shodla celá komise. Sama dívka přiznala, že jí otázka nesedla. Dívčin otec však pastora obvinil z rasismu. Zkouška byla anulována a učiteli hrozí vyhazov.

David Kafka na Vyšší odborné škole a Střední škole zdravotnické v Ústí nad Labem učí český jazyk a dějepis. Letošní maturity pro něj nebyly první. Tentokrát ale předsedal zkušební komisi, která rozhodla, že palestinská dívka žijící v Česku nedokázala zodpovědět otázku na román Žalář nejtemnější od Ivana Olbrachta. Nebyla první člověk, který na škole neodmaturoval, ale to co následovalo, nikdo z pedagogů podle vlastních slov ještě nezažil. Na případ upozornil Jan Šinágl.

Kafku vyhledal otec dívky. „Zabušil na dveře a poté mě vyzval: "Pojď ven!" Na chodbě mě ke slovu vůbec nepustil, dozvídal jsem se pouze cosi o tom, že jsem rasista, že za všechno může "můj kostel". Odvedli jsme tatínka s jeho dětmi k vedení školy, tam jen křičel, ať se mě rychle zbaví,“ popisuje situaci obviněný pastor.

Otec následně podal oficiální stížnost u vedení školy, obrátil se i na školský úřad. "Máme informaci o tom,  že žákyně podala stížnost k ředitelce školy. Tu ale nemáme k dispozici, tudíž nemáme informace o jejím obsahu, ani jsme ji nevyřizovali,“ sdělila Blesk.cz mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková s tím, že úřad vyřizoval pouze žádost o přezkum výsledků a průběhu maturitní zkoušky. „Úřad dle zákona vyhodnotil průběh tak, že MOHLO (nikoli že to skutečně nastalo) dojít k jiným skutečnostem majícím vliv na průběh zkoušky a nařídil její opakování,“ dodala mluvčí. Na podruhé už dívka maturitu složila. Údajně dostala stejnou otázku jako při prvním pokusu.

Podle pastora Kafky si úřad nevěděl rady. „Tatínek vyhrožoval medializací, dopisem ombudsmanovi, ale také hladovkou před ambasádou,“ říká učitel.

Když celý incident začal, Kafka ještě netušil, jaký směr to nabere. Dnes už se vše rýsuje v jasnějších barvách. Učiteli hrozí výpověď. Zaměstnavatel mu ji nemůže dát okamžitě. Po předání vytýkacího dopisu je ale situace zcela jiná. „Nemohu podepsat, že jsem zanedbal pracovní povinnosti, jak v dopise zní,“ stojí si za svým pastor.

Blesk.cz se marně snažil získat vyjádření i ředitelky střední zdravotnické školy PhDr. Miroslavy Zoubkové.  „Nebudu se k ničemu vyjadřovat. Nashledanou,“ řekla pouze, než zavěsila. Na otázky zaslané sms zprávou nereagovala vůbec.