Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Horolezec Jaroš pokořil poslední osmitisícovku: Získal za výstup na K2 "Korunu Himálaje"!

Autor: ČTK, tp - 
26. července 2014
19:03

Druhá nejvyšší hora světa pokořena a poslední osmitisícovka na seznamu též. V pořadí čtrnáctou má nyní za sebou a stává se tak mužem, teprve patnáctým, který pokořil nejvyšší hory světa. A to všechno bez použití kyslíkového přístroje!

Horolezec Radek Jaroš dnes zdolal druhou nejvyšší horu světa K2 a stal se teprve patnáctým člověkem, který vystoupil na všech 14 osmitisícovek světa bez použití kyslíkového přístroje. Vrchol 8611 metrů vysoké hory, která mu jako poslední odolávala, dobyl Jaroš na pátý pokus a zkompletoval jako první Čech "Korunu Himálaje".

Padesátiletý Jaroš se před výpravou dva roky zotavoval po amputaci prstů na nohách, které mu omrzly při dobývání 13. osmitisícovky Annapurny. V pátek trojice Jaroš, Petr Mašek a Jan Trávníček postavila na K2 čtvrtý tábor ve výšce 8000 metrů a po krátkém odpočinku o půlnoci pákistánského času Jaroš s Trávníčkem vyrazili k vrcholu.

Jako první na něj po 16 hodinách výstupu, v jehož závěru se pokazilo počasí, dorazil Jaroš. S odstupem za ním pak horu pět dní před 60. výročím prvovýstupu pokořil i Trávníček. Mašek zůstal ve stanu ve čtvrtém táboře, kam nyní oba úspěšní horolezci musejí sestoupit. "Ten boj o K2 byl mimořádně složitý," konstatovala moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná, která je součástí expedice. "Ráno bylo krásné počasí, pak se bohužel zatáhlo. Zhruba ve 12 přišel obrovský mrak, takže tam byl Radek v husté mlze," popsala podmínky Výborná.

Jaroš se stal teprve čtvrtým horolezcem z České republiky, který stanul na vrcholu K2. Před ním to dokázali jen v 80. letech Josef Rakoncaj, v roce 2007 Libor Uher s expedicí Leopolda Sulovského a před dvěma lety bývalý pražský primátor Pavel Bém. K2, kterou domorodci nazývají Čogori, se nachází v pohoří Karákoram na hranici pákistánské části Kašmíru s Čínou v oblasti ledovce Baltoro. Přestože je K2 o 239 metrů nižší než Mount Everest, mezi horolezci je považována za nejtěžší z osmitisícovek. Mezi největší nebezpečí na hoře patří laviny, obrovská nadmořská výška a hlavně počasí.

zmije ( 26. července 2014 22:46 )

paganini lépe to napsat nešlo. Sami horolezci tuto terminologii nesnáší, to se jen hloupí pisálci honí za nejsenzačnějším titulkem. Radkovi a týmu velká gratulace a autorovi bych doporučila vypravit se do pořádných hor. Pak by poznal jak stupidní jsou v této souvislosti slova - dobýt a pokořit.

paganini ( 26. července 2014 22:03 )

Výkon Radka Jaroše je obdivuhodný. Přesto ale se domnívám, že on K2 nepokořil, ale podařilo se mu na vrchol vystoupit, také lze říct, že ta hora mu to dovolila. To jeho obrovský výkon nesnižuje, jen ty titulky jsou někdy hodně hloupé!

Zobrazit celou diskusi