Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V pásmu Gazy zachránili dítě z mrtvého těla matky: Sesypal se na ni dům po dopadu rakety!

Autor: tp, ČTK - 
26. července 2014
19:35

Ve válce zmítané Gaze zachránili dítě z mrtvé matky, která zemřela po dopadu jedné z raket na dům, kde žila. Dítě má ale pouze poloviční šanci na přežití, jelikož bylo v mrtvém těle celých deset minut. I když byla žena manželkou jednoho z teroristů, hrůzy války se zde podobají těm v Sýrii.

V Pásmu Gazy se podařilo zachránit dítě při porodu těhotné ženy, která zemřela při izraelském náletu. Její dítě bylo živé a narodilo se předčasně. Konflikt si za 19 dní vyžádal podle oficiálních činitelů na palestinské straně přes 900 obětí a na izraelské čtyři desítky. Mezi palestinskými mrtvými je přes 190 dětí, mezi izraelskými 37 vojáků. Od dnešních 7:00 platí dvanáctihodinové humanitární příměří. Mnozí Palestinci se vracejí do svých domů, další prohledávají trosky.

V Pásmu Gazy se dle palestinských činitelů díky příměří našla těla dalších 85 Palestinců. Konflikt si tak vyžádal přes 1000 mrtvých. Přitom ještě ráno se počet obětí pohyboval kolem 850 lidí. Zraněných je ale mnohem více, kolem 6 000 lidí.

Mezi palestinskými mrtvými je téměř 200 dětí, uvedli palestinští činitelé. Zraněno je přes 6000 Palestinců a asi 140 izraelských vojáků, z nichž tři jsou v kritickém stavu. Z hlediska Izraele jde o nejvážnější ztráty od války s libanonským Hizballáhem v roce 2006. Krátký klid zbraní přijaly v noci na dnešek palestinské radikální hnutí Hamas a Izrael.

V Paříži jednali ministři zahraničí a navrhli klid zbraní prodloužit.
Kvůli palestinským raketovým útokům na Tel Aviv a blízké letiště tento týden nelétali někteří dopravci a v cizině uvízly tisíce Izraelců. V Turecku na návrat čekalo 2500 z nich a dnes se vrátili domů. Turecko podle Reuters až dnes odvolalo zákaz letů do Tel Avivu.

Několikahodinové příměří je zatím jediným výsledkem intenzivních vyjednávání zprostředkovatelů z USA, Egypta a OSN. Na návrh sedmidenního příměří zatím žádná z obou znepřátelených stran nepřistoupila. Izrael přijal už 15. července příměří navržené Egyptem, Hamas jej ale odmítl. Odpovědí Izraele byl pak pozemní útok na pásmo Gazy.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

eda22 ( 27. července 2014 17:17 )

No to určitě Navíc vrchní jeruzalémský muftí byl jeden z největších Adolfových přátel.

majojo ( 26. července 2014 22:49 )

Ty jeden musulmanskej patolízale, vylez na minaret a skoč z něj nebo se omotej semtexem a někde v tichosti se odpal.

banan25 ( 26. července 2014 19:56 )

A kdo pálí ty tisíce raket na Izrael, nechává sebevražedné atentátníky vraždit lidi v Izraeli ? Za všechny oběti v Palestině můžou jen a pouze Palestinci.

Zobrazit celou diskusi