Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

První záběry zkázy: Zřícení letadla v Mali nikdo nepřežil

Autor: ČTK - 
25. července 2014
18:59

Čtvrteční havárii letadla společnosti Air Algérie z Burkiny Faso do Alžíru nepřežil nikdo ze 118 lidí na palubě. Řekl to dnes francouzský prezident François Hollande, jehož země přišla při nehodě podle upřesněných údajů o 54 občanů.

"Bohužel nikdo nepřežil. Našla se jedna černá skříňka a byla poslána do maliského města Gao. Jediné, co víme, je, že trosky jsou na poměrně omezeném prostoru," řekl Hollande po schůzce krizového štábu v Paříži.

Do upřesněného počtu francouzských mrtvých jsou zahrnuty i osoby s dvojím občanstvím, řekl podle agentury AFP francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Zahynuli členové z celkem 21 rodin, dodal. Podle státní tajemnice v úřadu ministra zahraničí Fleur Pellerinové na palubě letadla nebyly žádné "podezřelé osoby".

Alžírský ministr dopravy Amar Ghul dnes novinářům řekl, že šestičlenná španělská posádka letu AH5017 už na stejné trase uskutečnila pět letů. Španělská letecká společnost Swiftair, jejíž stroj typu MD-83 (McDonnell Douglas 83) nyní provozovaly v nájmu aerolinky Air Algérie, piloty havarovaného stroje označila za "velmi zkušené".

Na místo nehody dorazili první francouzští vojáci, aby zajistili trosky. Francie vyslala v roce 2013 své vojáky do Mali, aby pomohli tamní armádě v boji proti islámským radikálům, kteří začali obsazovat sever země. Zbytek francouzských jednotek působí v okolí města Gao. V oblasti proti sobě ale bojují také místní separatistické kmeny.

Kromě 54 Francouzů je mezi oběťmi podle seznamu cestujících letecké společnosti také 23 občanů Burkiny Faso a občané dalších států, mimo jiné Alžírska, Lucemburska a Kanady. Německé ministerstvo zahraničí podle DPA potvrdilo, že v havarovaném stroji byla i čtyřčlenná rodina z Německa.

Shelby16 ( 25. července 2014 19:56 )

Blesk je nejlepší a nejpohotovější zpravodajský web ! O té katastrofě se mluví už 2 dny a snímky nikde nejsou jen na Blesku

Zobrazit celou diskusi