Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakovina rozdělila brášky i rodinu: Žijí napůl v Praze a Mostě!

Autor: Helena Lacinová, Tereza Hodáliková - 
26. července 2014
05:02

Je to přesně rok, co se ze dne na den změnil život dvojčatům Matějovi a Vráťovi (4). Při hře na trampolíně Matěj upadl, musel k lékaři a tam zjistili, že má rakovinu. Rodina proto žije odděleně. Lékaři ji totiž řekli, že Matějovi dávají 5 procent, že se uzdraví…

„Bylo to v srpnu, kdy Matěj z trampolíny upadl na břicho a byl přechodně v bezvědomí, v nemocnici mu pak udělali CT vyšetření a odeslali ho do Motola s prokrvácejícím nádorem s metastázemi na plicích. Kdyby neupadl, tak se na to snad ani nepřijde,“ vzpomíná maminka Veronika Podroužková (24) s tím, že následovala léčba, série osmi chemoterapií, transplantace kostní dřeně a ozařování… „V březnu nám pak řekli, že je čistý. Bohužel se to ale vše vrátilo. V květnu měl zase metastáze na plicích a pod kolenem,“ pokračuje Podroužková.

Bohužel Matějův stav se v půlce června zhoršil a lékaři rodině oznámili děsivou zprávu: „Vašemu dítěti dáváme pět procent. Tedy jen pár dní…“
„Bylo to strašné. Už mu ani nechtěli dát chemo, my jsme ale na lékaře začali naléhat, aby mu jí dali. To se povedlo a udělal se posun, byla tam změna na plicích. My mu prostě věříme. Říkali nám jen pár dní a podívejte, už je to více než měsíc,“ říká dále maminka.

Malý bojovník tedy pokračuje v léčbě a drží se svého příjmení Lev – bojuje a nevzdává se. „Až skončí všechny sérii chemoterapií, dostane pak ještě radioaktivní látku do žíly. Řekli jsme mu, že je nemocný, ale nedokázali jsme mu říci, jak moc je to vážné. Řekli jsme mu, že má kašel, protože on pořád pokašlává, jak to má na plicích,“ prozrazuje Veronika.
Rodina se musela kvůli této zákeřné nemoci rozdělit. Malého Vráťu hlídají babičky v Mostu a maminka s tatínkem se přechodně přestěhovali do Prahy… „Jak to vnímá Vráťa? Tak to moc nevím, stýská se nám všem, jezdí jen jednou za čas. Vidím ho tak jednou za čtyři dny, tak na hodinku. Vozí ho sem právě babičky. Vše je ale tak strašně finančně náročné,“ uzavírá smutně maminka.

Babička na plný úvazek: Byla jsem šťastná jen tři roky!

„Byla jsem tak šťastná, když se kluci narodili, ale jen do jejich tří let než to začalo a rakovina se letos Matýskovi vrátila. Těch probrečených nocí, to si nikdo neumí představit. Chybí tu všude. Na zahradě má svoji houpačku, formuli. Vrátík se na bráchu ptá,“ rozplakala se babička Věra, při návštěvě Blesku. Prognóza nemoci vnuka totiž není dobrá. „Nikdy jsem si nemyslela, že budeme potřebovat pomoc, ale upínáme se ke všemu, co by Matýskovi pomohlo,“ zdůvodnila medializaci případu.

Děkujeme za vše, vzkazuje rodina přes Blesk

Maminka obou chlapců se rozhodla prostřednictvím deníku Blesk poděkovat lékařům a lidem z jejich okolí: „Děkujeme všem opravdu moc, lékařům za jejich úsilí a za to, že pro nás dělají maximum, dále lidem, kteří nám pomáhají, rodině, bez které bychom to nikdy nezvládli. Děkujeme.“ Pokud chcete rodině pomoci, neváhejte ji kontaktovat prostřednictvím Blesku na adrese: blesk@blesk.cz či na adrese tereza.hodalikova@blesk.cz.
Tak to je celá rodina Lvů – tatínek Vratislav (31), maminka Veronika (24) a dvojčátka Matěj a Vráťa (4).

lalia ( 26. července 2014 15:00 )

Léčitelé jsou spasitelé hlavně Jehovistů.kterých přibývá,ale stejně nepomohou a nemocný zemře,někdy zbytečnš.To dělá ta víra,ne léčitelé,ti bývají pro,aby byla léčba i u lékařů,ale třeba dávání krve u Jehovistů nepřipadá v úvahu a lidé umírají zbytečně.Jen se nedat k Jehovistům.Toto ale neplatí na rodinu nemocného chlapce o kterém je psáno .

lalia ( 26. července 2014 14:55 )

Bramboračko ! Zdravého chlapce má u babiček a s nemocným jsou v Praze,aby se mu mohli věnovat.Chápeš ?

bramboracka ( 26. července 2014 14:13 )

Nějak nechapu důvod rozdělení.Co je to za mamu,mkdyz nechá těžce nemocneho syna u babičky.

jaromir123 ( 26. července 2014 12:36 )

Proč se pořád do všeho cpou léčitelé ?

nicol30 ( 26. července 2014 11:54 )

Zobrazit celou diskusi