Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hra o meč! Archeologové pronikli na tajný web hledačů pokladů a zachránili 800 let starou zbraň

Autor: dce - 
25. července 2014
13:50

Jen necelé dva dny se nejmenovaný lovec pokladů mohl radovat z vzácného nálezu, než se díky své domýšlivosti prozradil. Cenný meč z přelomu 12. a 13. století už ale mají právoplatní majitelé v Prácheňském muzeu. A to díky mazanému zásahu jednoho z archeologů!

Vzácný meč nalezl muž pomocí hledače kovů v hloubce pouhých 20 centimetrů koncem června 2012 poblíž obce Paseky na Písecku. I přes zákonnou povinnost nález odevzdat tak neučinil a svým úlovkem se jal chlubit na hledačském serveru. A tady spadla klec! Archeolog Jindřich Šteffl náhodou narazil na fotografie, které ho potěšily i vyděsily zároveň. Meč vysoké hodnoty totiž nálezce neváhal pro efekt zapíchnout do země jako pověstný Excalibur.

Meč ale nálezci nebyl souzen. Necelé tři týdny na to už ho měl v rukou právě Šteffl. Podařilo se mu do tajné sekce hledačského webu proniknout a nálezce kontaktovat. Po náročném vyjednávání ho donutil meč odevzdat a sám ho předal do rukou odborníků. Po dlouhé a pracné restauraci ztratil meč téměř 100 gramů váhy: „Byl ve špatném stavu, museli jsme ho zbavit krusty ze rzi a dalších nečistot,“ prohlásil konzervátor Vasil Gešev.

Předpokládá se, že meč měřící 65 centimetrů mohl být používán k pasování. Podle rentgenu, kterým meč prošel, bylo totiž zjištěno, že patice meče je dutá. Na meči se zároveň dochovaly mosazné náboženské značky. Meč byl tedy jednoznačně určen ke slavnostním účelům.

Hledači pokladů způsobují archeologům a historkům vrásky na čele. Nerespektují, že nálezy patří kraji, ve kterém byly objeveny. Kraje tak přicházejí o velmi cenné předměty. Ty často končí na internetových aukcích nebo dokonce v zahraničí. Na druhou stranu je ale nutné zmínit i 10% odměnu z vypočítané ceny předmětu. Tu ovšem původní nálezce vzácného meče stále neobdržel. A kvůli porušení zákona asi ani neobdrží. Zachráněný meč si nyní bude možné prohlédnout v Prácheňském muzeu v Písku, kde bude vystaven.

petrkramnypresident ( 25. července 2014 15:47 )

A 10% z hodnoty čeho vlastně? Vypočítá se 10% z hodnoty, kterou by za to dal sběratel? To rozhodně ne. Státu jde o to co nejvíc u nás lidi oškubat a všechno jim ukrást - jako i ve všech ostatních oblastech. Vůbec jim nejde o zachování předmětu samotného, protože současné zákony jdou přímo proti tomu.

lunatic ( 25. července 2014 15:42 )

Meče jsou,domnívám se,VELEDŮLEŽITÉ - vždyt´ základním požadavkem uchazeče na prezidenta ... i s ohledem na věk,je,aby rozeznali červenou a hnědou barvu a aby i udrželi MOČ a MEČ ! Ten první požadavek je vůbec nejdůležitější - učí dotyčné rozpoznat zda jsou zranění = červená ,anebo se strachy POS.ALI = hnědá .

petrkramnypresident ( 25. července 2014 15:41 )

Kdyby tomu v cizině nebylo jinak, tak se to nedá do ciziny prodávat. Ovšem díky tomu, že v cizině k tomu je přistupováno opačně než u nás, tak by takový meč byl majetkem nálezce.

ivuska1 ( 25. července 2014 15:25 )

Pak se nedivte, ze je cerny trh, kdyz stat nechce vyplacet nalezce a da mu jenom 10% za nalez !!!!!!!

.abcd.abcd. ( 25. července 2014 14:37 )

Mě by spíš našvatlo, kdyby se to prodalo zase jako mnohé do ciziny. To, že si to nesmí přivlastnit je snad kadýmu jasný, ani v cizině tomu není jinak.

Zobrazit celou diskusi