Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stropnický o tajné návštěvě Afghánistánu i odškodnění pro rodiny hrdinů: Kolik dostanou?

Autor: simao - 
24. července 2014
15:21

Do konce prázdnin mohou lidé přispívat do sbírky, uspořádané pro rodiny padlých vojáků z Afghánistánu. Na kontě se sešlo již přes 2,5 milionu korun. Další peníze rodinám mrtvých hrdinů přidá armáda. Ministr Stropnický prozradil, kolik chce uvolnit z armádních prostředků. A promluvil také o tom, jak to nyní vypadá na základně v Bagrámu, kam zavítal na tajnou návštěvu. Podpořit ty, kterým zemřeli kamarádi ve zbrani.

Čtyři čeští výsadkáři zahynuli při atentátu u afghánské základny Bagrám v úterý 8. července, pátý byl těžce raněn a zemřel 14. července v Praze. Všech pět padlých hrdinů již má po oficiálním posledním rozloučení - byli pohřbeni z vojenskými poctami a in memoriam povýšeni.

Jejich kamarádi z praporů v Chrudimi a Žatci krátce po tragédii iniciovali vznik sbírky na podporu pozůstalých. "Výtěžek sbírky bude rozdělen rovným dílem mezi rodiny obětí," zní v zadání sbírky, kterou zastřešuje Charita ČR. Více o sbírce se dočtete zde. Finanční dary lze podle těchto stránek zasílat do 31. srpna na účet číslo 44665522/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 91. Včera kolem poledne bylo na účtu 2 641 898 Kč od 1998 dárců.

Ministr dá rodinám obětí maximum

Finanční podporu rodiny dostanou i od Armády ČR. Její členové přitom na afghánské misi musí fungovat dále - i po smrti pěti z nasazených vojáků. Cestu do Afghánistánu přitom má za sebou i ministr Martin Stropnický, který české vojáky vyrazil osobně podpořit.

K odškodnění rodin obětí pak MF Dnes prozradil: "Všichni dostanou maximum, které je v mé pravomoci." Až 2 miliony korun na člena rodiny tak dostanou nejbližší pozůstalí po pěti padlých vojácích Benešovi, Klusákovi, Šenkýřovi, Ligačovi a Lieskovanovi.

Stropnický promluvil o své tajné misi Afghánistánu

O své z bezpečnostních důvodů utajované cestě promluvil Stropnický na ČT v Interview 24 s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou a popisoval, jaká je momentálně nálada v Bagrámu, "kde je našich 150 vojáků, kteří mají tu nesmírně, opravdu nesmírně těžkou práci, že tuhle největší momentálně základnu v Afghánistánu chrání."

Stropnický v ČT uvedl: "Je tam velmi zdravý duch. Samozřejmě, že je tam stín té tragédie, nemůže nebýt. Ale ti lidé jsou odhodlaní, ty lidi uráží, když někdo zpochybňuje jejich činnost tam, nebo je nazývá nějaký žoldnéři a tak. Myslím si, že je to hrubě pod pás. Jsou odhodláni svůj úkol tam dokončit, byť si uvědomují jeho nebezpečí." 

Drží tam teroristy na uzdě

Ministr upozornil, že česká mise působí v teritoriu, které je tradičně složité. "Celá ta mise je zaměřena na výcvik, aby ta afghánská armáda, afghánský establishment byl sám schopen v tom základu spravovat svoji zemi. O nic víc a o nic míň nejde. To znamená výcvik speciálních jednotek, výcvik pilotů, policistů, všech složek. My se toho zúčastňujeme velmi intenzivně," upozornil Stropnický v ČT. Přítomnost vojenského kontingentu podle něj "samozřejmě na sebe váže určité síly teroristických skupin, které by jinak mohly být aktivnější jinde. Třeba blíž našemu teritoriu."

Vedle činnosti vojáků z Bagrámu pak ministr ocenil i 13 českých lékařů, kteří působí při letišti v Kábulu. "Afghánští VIPové dělají všechno proto, když potřebují nějaké zdravotnické ošetření, aby se dostali právě na tuhle jednotku," uvedl Stropnický, který se kvůli afghánské misi nemohl rozloučit všech pohřbů pětice padlých vojáků.

bandour ( 6. září 2014 15:09 )

přesně tak, dá někdo něco někomu, kdo zemře např. v dole? Tyto vojáci tam jdou s tímto rizikem, za což jsou také finančně ohodnocení, tak nevím proč tolik povyku, kvůli tomu, že padnou.Toto zaměstnání si vybrali dobrovolně.

zelena.karkulka ( 24. července 2014 23:38 )

Ano,každý talibanec touží po životě v čr

prycsvladou ( 24. července 2014 20:02 )

Ty asi budes dement,oni drží muslimsky humus dal od hranic?Ty jsi kre-ten.mícháš ho-vna s krví

prycsvladou ( 24. července 2014 18:16 )

 naaaaaaaaaaaaassrrrrat,ani korunu.zajímalo kolik jim dal stropnicky,kdyz je takovej frajer tak at jim prispívá ze svého platu ale to bych se divil kdyby jim něco poslal ze sveho ten ko-kot

mortis69 ( 24. července 2014 18:14 )

Ty rodiny si to zaslouží.Stačí si uvědomit,že tihle chlapi držej ten muslimskej humus dál od našich hranic Čest jejich památce

Zobrazit celou diskusi