Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obrazy zkázy na fotkách! Bouře odřízla od světa slavnou přírodní lokalitu na Slovensku

Autor: simao, ČTK - 
24. července 2014
14:13

Tohle jsou děsivé snímky! Přírodní katastrofa postihla turisty hojně navštěvovanou oblast Malé Fatry - Vrátnou dolinu na Slovensku. V pondělí 21. července přívalové deště zvedly hladiny vodních toků a strhly laviny bahna. Ničivá kalamita prakticky zničila vzácnou krajinou a rekreační lokalitu a odřízla ji od zbytku světa. Obrázky zkázy viděli na vlastní oči i čeští turisté, kteří také byli mezi evakuovanými!

Také Slovensko tento týden zasáhly bouřky a přívalové deště, stejně jako tomu bylo v Česku. Ve Vrátné dolině v Malé Fatře však způsobily apokalypsu, ze které se tenhle turisty oblíbený kraj jen velmi těžko a pomalu vzpamatovává. 

Záchranáři odtud museli v pondělí evakuovat desítky lidí, kteří uvízli v horských chatách a na stanici lanovky. Záchranářům se v pondělí pozdě večer podařilo evakuovat 55 turistů, kteří zůstali uvězněni v horní stanici lanové dráhy pod vrcholem Chleb. Byli mezi nimi i Češi.

Ve Vrátné dolině déšť a rozbouřený potok Vrátňanka vytrhly kusy asfaltu a strhly i auta. Z nich zbyly jen vraky. Odstraňování škod stále tvá. Jak upozorňuje čas.sk, škody se šplhají do milionů, často jsou však nevyčíslitelné. Zničily řadu míst, které navštívily tisíce turistů.

Nedaleká obec Terchová zažila podle slovenských webů stoletou vodu, domy řady obyvatel byly zatopeny a poškozen byl i tamní zdroj pitné vody Krivánska Rizňa. Hasiči zasahovali také v Žilině, na Oravě, Kysucích nebo Liptově. Zatopeny byly i budovy v Banské Bystrici na středním Slovensku. V Považské Bystrici vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity, silné bouřky zažil i východ země.

naidka ( 24. července 2014 18:56 )

stalo se to v pondělí 21.7., Bleskáči to zase domotali.

baronessa ( 24. července 2014 17:42 )

a jak je možné, že se to dovídáme až s takovým zpožděním? Nikde jsem to zatím nečetla, a už je to měsíc.

venxa ( 24. července 2014 17:33 )

Doufam ze tam bylo par blbcu Slovaku a Cechu co prali Americanum jejich prirodni katastrofy a ted maji ti debilove sami sevrene pr.dele. Dobre tak na tu zavistivou bolsevickou pakaz.

naidka ( 24. července 2014 16:47 )

já ti to věřím . U nás sice žádné povodně nikdy nebyly, ale dovedu si představit, jak těm lidem muselo být.

vog.ht. ( 24. července 2014 16:46 )

Ty nepiš o trapnosti, ty ne!

Zobrazit celou diskusi