Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Muslimové drží posvátný Ramadán: Indický poslanec násilím nutil muslima jíst

Autor: luz, ČTK - 
24. července 2014
07:00

Indická opozice v parlamentu protestuje proti chování poslance, který násilím nutil muslima jíst v době půstu. Nacionalistický poslanec svého činu lituje, o vyznání pracovníka restaurace prý nevěděl, a chtěl jen poukázat na nízkou kvalitu podávaného jídla, píše server BBC.

Indičtí muslimové dodržují v souladu se svou vírou během ramadánu půst. Do poloviny července se tedy od svítání do západu slunce měli obejít bez jídla i pití. Členy ultranacionalistické strany Šivova armáda údajně rozzuřilo, že jídelna již nenabízela jimi zvolený chod.

Videozáznam, který zachycuje, jak se jeden z nich násilím snaží muže přimět, aby snědl chleba, vyvolal protesty opozičních zákonodárců. Ti poukazují na urážku náboženského přesvědčení. Po Šivově armádě, která je spojencem Indické lidové strany premiéra Naréndry Módího, požadují opoziční poslanci omluvu. Hinduistická strana je vlivnou regionální stranou ve státě Maháráštra na západě Indie.

Šivova armáda, šestá nejsilnější strana v parlamentu, byla již dříve obviňována z podněcování k nábožensky motivovanému násilí. Podle BBC stála i za rozpoutáním násilností mezi muslimy a hinduisty, které si v roce 1993 v Bombaji vyžádaly na 900 mrtvých.

Muslimové tvoří asi 15 procent obyvatel Indie, podle údajů amerického ústavu Pew Research Center jich v zemi žije skoro 180 milionů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 26. července 2014 21:34 )

Dal bych mu vepřo knedlo zelo a spláchnout gambáčem..

Zobrazit celou diskusi