Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gumičková mánie zachvátila svět: Otec vydělal na hračce 2,5 miliardy!

Autor: šim - 
23. července 2014
16:26

Pestrobarevné náramky z gumiček obtočily celý svět. Nosí je papež František, princ William s Kate, dokonce i nesympatická vévodkyně Camilla. Na zápěstí gumičkový náramek natáhl i David Beckham. Gumičky Loom jsou největším aktuálním hitem mezi hračkami a už se rozšiřují také mezi české děti. Za náramky stojí táta dvou dcer, který na této jednoduché hračce vydělal už 2,5 miliardy!

Náramky všech barev, kombinací, dokonce třpytkové, s malými korálky. Výrobci na touhu dětí plést gumičkové náramky reagují velmi pružně a přichází se stále novými kombinacemi, způsoby zaplétání a variovaní vzorů. Na internetu se objevují další a další návody, zaplétat se gumičky dají jednoduše na prstech, třeba i na vidličce, součástí gumičkových setů bývají i plastové stavy pro náročnější náramky.

Jaký je příběh gumičkových náramků? Jejich otcem je 45letý inženýr Cheong Choon Ng z Malajsie, dnes žijící ve Spojených státech. Před třemi lety pozoroval své dcery Teresu (16) a Michelle (13), jak si dělají náramky z gumiček. Chtěl se přidat, ale jeho nešikovné prsty to nezvládly. Proto si udělal z kusu dřeva malý stav, aby dcerám stačil. Inspirován tímto provizorním pomocníkem vyvinul jeho plastovou verzi a nechal si ji patentovat. Za rodinné úspory si ho pak nechal levně vyrobit v Číně.

Kate-manie

S prodejem začal v létě 2011, ale zákazníci se nehrnuli. Trvalo to rok, zlom přišel, když si jeho gumičkové sety objednal americký řetězec s hračkami a obratem je prodal.

Dnes jsou prodány miliony kusů a hodnota jeho firmy je 2,5 miliardy korun. Když se v dubnu s gumičkovým náramkem objevila vévodkyně Kate, prodeje gumiček stouply o 300 procent. Krátce nato se do gumičkového byznysu vrhli také rodiče Kate, kteří prodávají už hotové náramky.

Před měsícem se s modrým náramkem objevil také princ William, na rukou je mají také členové skupiny One Direction nebo David Beckham.

Šaty za 5 milionů

Čím bláznivější vzor náramku, tím lepší, začalo nyní platit. Děti v britské mateřské školy se rozhodly udělat náramek tak dlouhý, aby se zapsaly do Guinnesovy knihy rekordů. Už nyní mají náramek dlouhý jako výška Mount Everestu.

Celý svět také obletěly gumičkové šaty, jejichž autorkou je 42letá hospodyňka z Walesu Kathryn Burnand. Nabídla je na internetové aukci, kde se o ně strhla přihazovací bitva. Nakonec byly prodány za neuvěřitelných 5 milionů.  

jahodove_ticho ( 24. července 2014 14:10 )

tyhle gumičky nosí opravdu jen gumičky! sem rád že nepodporuji krávoviny!

evolucius ( 23. července 2014 22:12 )

 Kdo je blb ten nosi gumicku...pokud to neni charita...

naidka ( 23. července 2014 20:16 )

ale teď, když to napsal Plesk, na 100% se zvýší poptávka, jdu do toho!

jana1313 ( 23. července 2014 20:09 )

Já je koupila přes internet na Lucerny.cz a jak jsem teď koukala, mají to tam už i značně zlevněné asi vážně není zájem...

podlesni ( 23. července 2014 19:50 )

Moc se mi to nelíbí....

Zobrazit celou diskusi