Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřbili posledního padlého z Afghánistánu. Říkali mu Šaman

Autor: jp - 
22. července 2014
11:45

Rotmistr Jaroslav Lieskovan (†39) po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu šest dní bojoval o život. Několik hodin po převozu do Česka těžkým zraněním podlehl. Stal se pátou obětí podlého útoku. V Hradci Králové se s ním dnes přišly naposledy rozloučit stovky lidí. Zůstaly po něm tři děti. Nejmladšímu synovi je teprve půl roku.

Za vojenských poct se s Lieskovanem rozloučila rodina, zástupci armády a přátelé. Dorazili i zástupci policie včetně policejního šéfa Pardubického kraje. I mezi nimi měl voják přátele.

Obřad začal pět minut před jedenáctou stejně jako u pohřbů jeho kamarádů přeletem bitevního vrtulníku. Obřad, který se odehrává ve smuteční síni v Kuklenách v Hradci Králové, zahájila píseň Metallicy The Day That Never Comes. Zazněla i píseň od Kabátů Šaman. Byla to prý jedná z přezdívek zesnulého vojáka.

Generál Aleš Opata, ministr obrany Martin Stropnický i vojenský kaplan o Lieskovanovi mluvili jako o velmi odvážném, statečném vojákovi s mimořádnou fyzickou silou. U armády prožil 19 let. "Když mě hlídal, neměl jsem strach. Věřil jsem mu," řekl generál.

"Byl to srdcař, hrdý na svoji uniformu, práci. Armáda pro něj znamenala druhý domov. Doktoři řekli, že ještě nezažili, aby někdo tak dlouho dokázal vzdorovat tak vážným poraněním," řekl ve své smuteční řeči Stropnický.

Lieskovan utrpěl při útoku mnohočetná poranění, ztratil mnoho krve. Podle náčelníka vojenské zdravotnické služby Božetěcha Jurenky byl voják do Česka přepraven i přes zvýšené riziko kvůli tomu, aby mu mohla být v Ústřední vojenské nemocnici poskytnuta lepší péče. A to například při náhradě orgánů, které mu selhávaly.

abcd.adcb ( 22. července 2014 19:23 )

No vidíš, jací jste ču.ráci. I na penězích se necháte voje.bat

abcd.adcb ( 22. července 2014 19:23 )

Voják a vyžírka je jedno a to samé.

abcd.adcb ( 22. července 2014 19:22 )

No vidíš, jací jste ču.ráci. I na penězích se necháte voje.bat.

chrudos10 ( 22. července 2014 18:43 )

výš milej zlatej, všichni co tam jdou musí např. zvládat první pomoc na urovni zdravotní sestry ( samo trauma první pomoc ), všichni musí zvládat vysílání v angličtině a ovládat přístroje pro spojení který tys viděl jen v americkým byjáku. musí zvládat všechny zbraňové systémy které mají, atd. Pro tvou info ke 106 což je the best of v naší armádě tě bez VŠ nevemou. 80 procent lidí v AČR na základní fci má maturitu, nebo při práci studují. A co umýš ty?????

zaviracispendlik ( 22. července 2014 17:30 )

vysoký žold mají jenom vyšší šarže, tihle kluci nic moc, za život to nestojí

Zobrazit celou diskusi