Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel bojovník za svobodu Oldřich Stránský (†93): Nosič mrtvol, který unikl i Mengelemu

Oldřich Stránský působil jako předseda Sdružení osvobozených politických vězňů
Oldřich Stránský působil jako předseda Sdružení osvobozených politických vězňů  (Autor: ČTK)
21. července 2014
13:45

Osvětimský vězeň, nosič mrtvol, pomocný dělník, konstruktér, projektant ale hlavně neúnavný bojovník za svobodu Oldřich Stránský minulý týden v pátek zemřel. Bylo mu 93 let.

O jeho smrti informovala pondělní MF Dnes. Stránský se narodil v Mostě do židovské rodiny. Později se přestěhovali do Českého Brodu, kde jeho tatínek převzal obchod. Nacistická okupace pro jeho rodinu znamenala katastrofu.

Oldřich Stránský byl 22. června 1941 deportován do České Lípa u Havlíčkova Brodu, prvního koncentračního tábora v protektorátu. Svou rodinu už nikdy neviděl. V roce 1943 byl nejprve přesunutý do Terezína a ještě v prosinci téhož roku byl zařazen do transportu do Osvětimi. Na paži mu vytetovali číslo 168830.

Jak v životopise Oldřicha Stránského uvádí organizace Post Bellum, po příjezdu mu prý zachránily život náhody: potkal kamaráda, který mu vysvětlil, jak to v Osvětimi chodí, a v podšívce přiděleného kabátu našel 120 dolarů, za které si pak kupoval jídlo. O něco později získal „protekční" práci u Leichenkommanda, práci nosiče mrtvých.

Stránskému se později podařilo projít selekcí, na niž dohlížel obávaný Anděl smrti Josef Mengele. 30. června 1944 Osvětim opustil a dva týdny později dorazil do pracovního tábora Schwarzheide v Sasku.

Po válce se Oldřich Stránský jako voják v roce 1946 zúčastnil vysidlování jedné z německých vesnic. V tomto případě k žádným násilnostem nedošlo. Přesto se odsunem Němců Stránský nikdy nesmířil.

Po roce 1948 pracoval jako konstruktér a projektant. So KSČ nikdy nevstoupil. Po listopadu 1989 usiloval o smíření Čechů a Němců, za což dostal od německé vlády vysoké státní vyznamenání. Jako předseda svazu osvobozených politických vězňů se zasloužil i o odškodnění obětí nacistické zvůle.

ruudazvostravy ( 17. března 2015 12:49 )

 Pravej nefalšovanej Jůde.Jeden takovej u nás mjel po weltkrýgu krám s poštovníma známkama,nejlepší kousky tam mjel samozřejmě známki s portrétem Sosa Čugašviliho Stalina a Ády Hitléra.Holt Žit vostane Židem i dybi mjel vidělat na vlastním ho*unu.

trhnisinadledvinkou ( 21. července 2014 14:01 )

Upřímnou soustrast rodině

jsemtady ( 21. července 2014 14:00 )

Smekám. Tyto lidi by měli žít aspoň do 150 let!

Zobrazit celou diskusi