Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Česko zasáhly tropy: 6 mýtů o opalování a předpověď na příští týden!

Slunění po česku: Lucie Leksová (23) pracuje jako fotomodelka v Turecku. Odskočila si však k břehům Slezské Harty
Slunění po česku: Lucie Leksová (23) pracuje jako fotomodelka v Turecku. Odskočila si však k břehům Slezské Harty  (Autor: Foto Blesk - Jiří Krušina)
Autor: ida, ČTK, simao - 
20. července 2014
05:00

V letošním létě je tento týden zatím nejteplejší. A vysoké teploty budou panovat i nadále. I když menší ochlazení přece jen přijde. Kdy? A proč by si lidé měli na sluníčko dávat pozor? Po Česku totiž koluje řada mýtů o opalování.

Češi vyrazili houfně k vodě, vyhřívají se na sluníčku, chytají bronz, ale pozor na to. Koluje totiž několik mýtů o opalování. Jaké?

1. Když se nespálím, je to ok

Abyste na slunci krásně zhnědli, je ideální používat opalovací přípravky při každém pobytu na slunci. Na poškození pokožky se totiž podílí UVA a UVB záření. Opálení a případné spálení způsobuje druhé jmenované, obě se podílejí na zvýšení rizika rakoviny kůže. To narůstá s počtem spálení kůže v dětství, množstvím mateřských znamének a slabou tvorbou pigmentu.

2. Voděodolný odolá vodě

Voděoodolné přípravky částečně chrání, jenže při delším pobytu ve vodě stupeň ochrany klesá a přípravky ztrácí na účinnosti. Po koupání je proto ideální opět krém nanést.

3. Padesát je 2x dvacet pět

Není radno zapomínat, že žádný opalovací krém nezajistí úplnou ochranu. Padesátka zkrátka dvakrát lépe a déle než pětadvacítka nechrání.

4. Stačí maličko...

Ideální je hnědnout pomalu a méně intenzivně. Nanášet malé množství opalovacích krémů ve snaze uspíšit opálení není vhodné. Na tělo dospělé osoby se doporučuje použít cca. šest čajových lžiček, tedy 36 g přípravku.

5. Na složení nezáleží

Další mýtus. I složení je dobré zkoumat. Některé povětšinou levnější přípravky mohou obsahovat látky, které nemusí být např. pro dětskou pokožku zcela vhodné, ačkoli výrobci tvrdí, že jsou zcela nezávadné, upozorňuje Aha!.

6. Drahé znamená lepší

Faktor ceny byl již zmíněn, nicméně neplatí, že dražší znamená vždy lepší. Nedávný test časopisu dTest poukázal na to, že i některé drahé výrobky mohou být jen "nafouklou bublinou".

Jak bude

Právě končící týden je přitom letos zatím nejteplejší, průměrná denní teplota byla 21,5 stupně Celsia. Teplé počasí bude pokračovat i v dalších týdnech. Příští týden se sice mírně ochladí a bude častěji pršet, ale teploty budou stále letní. Oznámil to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v měsíční předpovědi počasí. "I když nastávající týden bude o něco chladnější, zůstane teplotně nadprůměrný. Mírné ochlazení přinese týden na přelomu července a srpna," uvedli v předpovědi meteorologové.

Na nadcházející teplotní pokles upozornila Nedělní Blesk ve své předpovědi i meteoroložka Dagmar Honsová. Zde je její podrobná předpověď na příští pracovní týden.

Dnes: Skoro jasno až polojasno, od západu pozvolné přibývání oblačnosti. Odpoledne ojediněle přeháňky nebo bouřky. Večer na západě místy bouřky. V noci 19 až 15 °C, ve dne 28 až 32 °C, na jihovýchodě až 35 °C.

Pondělí: Oblačno až zataženo, déšť, přeháňky a bouřky, ojediněle i intenzivní. V noci 18 až 14 °C, ve dne 23 °C až 27 °C, na východě až 32 °C.

Úterý: Oblačno až zataženo, déšť, přeháňky a bouřky, ojediněle i intenzivní. V noci 18 až 14 °C, ve dne 21 až 25 °C, na východě až 30 °C.

Středa: Oblačno až zataženo s deštěm, přeháňkami a bouřkami. V noci 17 až 13 °C, ve dne 21 až 25 °C.

Čtvrtek: Polojasno až oblačno s přeháňkami a bouřkami. V noci 17 až 13 °C, ve dne 24 až 28 °C.

Pátek: Polojasno až oblačno s přeháňkami nebo bouřkami. V noci 18 až 14 °C, ve dne 24 až 28 °C.

pavucinka ( 2. srpna 2014 19:11 )

oprava : vím

pavucinka ( 2. srpna 2014 19:11 )

Vždycky je všechno jinak, aneb vým že nic nevím.

Zobrazit celou diskusi