Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Případ Doktora Čuněte znovu otevřou! Sexuálně náruživý Barták uspěl s dovoláním

Autor: ČTK, simao - 
17. července 2014
11:49

Částečně zrušili jeho rozsudek, trest navíc doktorovi Jaroslavu Bartákovi snížili ze 14 na 12 let! Lékař, odsouzený za sexuální nátlak na své asistentky, částečně uspěl se svým dovoláním. Jeho případ se znovu otevře. Ovšem jen v některých bodech obžaloby.

Městský soud v Praze totiž v případě zvrhlého lékaře Bartáka projedná některé dílčí skutky, původně kvalifikované jako sexuální nátlak, pokus o znásilnění a nebezpečné vyhrožování.

U většiny skutků soud Bartáka znovu uznal vinným a uložil mu 12 let vězení. V původním procesu lékaře poslali na 14 let za mříže, nynější verdikt ale nemusí být definitivní, záleží na dalším postupu městského soudu.

"Je možné, že městský soud ten trest zvýší, anebo je další zákonná varianta, že upustí od uložení souhrnného trestu a nechá těch 12 let, které uložil Nejvyšší soud," řekl novinářům státní zástupce Jan Mrlík. Zrušená část rozsudku podle něj nebyla příliš podstatná.

Opět pod dohledem těžkooděnců

Barták verdikt vyslechl bez emocí, působil rezignovaným dojmem. K brněnskému soudu jej opět přivezla eskorta za přísných bezpečnostních opatření. Těžkooděnci vězeňské služby se zakrytými tvářemi a zbraněmi v rukou zůstali v jednací síni i při vyhlašování rozsudku.

Obhajoba při středečním veřejném jednání tvrdila, že justice v kauze podlehla tlaku okolí a uložila nepřiměřeně přísný trest. Lékař se prohlásil za nevinného, dívky si podle něj údajná znásilnění vymyslely. Připustil, že byl "sexuálně náročný", což prý asistentky akceptovaly ze zištných důvodů.

Podle předsedkyně soudního senátu Věry Kůrkové byl původní rozsudek nad Bartákem z velké části v pořádku. "V převážné většině nelze (Bartákovým) námitkám přisvědčit, nelze je však zcela odmítnout," upozornila Kůrková.

Proto také NS atypicky svolal veřejné jednání, část rozsudku zrušil a sám ve zbytku znovu rozhodl o vině a trestu. Není tak nutné znovu řešit vazbu a zopakuje se pouze projednání sporných skutků. Státní zástupce postup označil za překvapivý, ale z procesního hlediska perfektní.

Hlavní výtky NS se týkají jedné z obětí, kterou se Barták podle obžaloby pokusil znásilnit. Lékař dívce vyhrožoval tím, že ji nikdo nezaměstná, že ji zlikviduje, a dokonce ji zamkl v kanceláři. Bylo to však podle NS v reakci na to, že mu vyhrožovala ukončením pracovního poměru asistentky, nikoliv v situaci, kdy mu odpírala sex. "Skutečně nelze říci, že by šlo o jednání jakkoliv sexuálně motivované," uvedla Kůrková.

mourovata.kocka ( 17. července 2014 17:18 )

Zřejmě se ho bály. A podle dalších obvinění je vidět, že je asi oprávněně.

pelagie ( 17. července 2014 16:59 )

Proč si to jeho chování nechaly líbit . Kdyby měly ty tzv.asistentky nějakou hrdost tak ho poslaly někam a ješte navrch by dostal něco málo do ty jeho ošklivý palice... ale namlsaly se penězt a proto mu dobrovolně držely a když se mu už nedostávsalo tak ho práskly.....

defakto ( 17. července 2014 15:14 )

..... Čuně chce někomu namluvit , že s ním ty holky spali dobrovolně ??? ..... asi čeká pochopení od podobně smýšlejících úchylů , kteří považují ženy za podřadný druh , který má chlapům jenom sloužit .....

ruudazvostravy ( 17. července 2014 14:28 )

Holt tendle Bárt ye furt formát,ale prey ye s toho krimu tak nabušeney,že bi voj.el na stoyáka y krsnů mať,ko.kot medykálystyckey.

mourovata.kocka ( 17. července 2014 14:08 )

O plánování vražd soud zatím neproběhl.

Zobrazit celou diskusi