Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nebezpečný supervulkán se probouzí? Rozžhavil silnici v Yellowstonském parku!

Supervulkán v Yellowstonu se probouzí? Takhle rozžhavil jednu ze silnic národního parku
Supervulkán v Yellowstonu se probouzí? Takhle rozžhavil jednu ze silnic národního parku  (Autor: Yellowstone National Park, Profimedia.cz)
Autor: simao - 
17. července 2014
09:47

Supervulkán ve známém národním parku Yellowstone dlouhodobě straší vědce. Kdyby tahle sopka, skrývající se pod povrchem země, vybuchla, znamenalo by to katastrofu. Že navěky nespí, ale je aktivní, naznačuje i tenhle pohled na jednu ze silnic v parku. Ta se vlivem podzemního tepla pořádně rozžhavila!

V Yellowstonu probíhá hlavní turistická sezona, správci parku se však museli vypořádat s náhlým problémem - na 70°C rozžhavenou silnicí. Asfalt na jedné z důležitých komunikací Firehole Lake Drive začal téct nejen vlivem venkovních podmínek, ale především kvůli geotermálnímu teplu.

Silnice se totiž nachází v oblasti gejzírů a termálních pramenů. Pod zemí pak dříme supervulkán, který se probouzí údajně zhruba jednou za 600 tisíc let. Jeho výbuch by znamenal katastrofu. Poslední se přitom odehrál před 640 tisíci lety...

V oblasti nyní proběhla bezpečnostní uzávěrka. "Věříme, že se sopka znovu probudí k životu, ale nemáme ponětí kdy," řekl RT.com vědec James Farrell z univerzity v Utahu. Přinejmenším 10 tisíc let však podle vědců Americe větší erupce nehrozí. "Supervulkán se nechystá vybuchnout," mírnil pak nyní obavy mluvčí parku Dan Hottle v magazínu Live Science.

V podzemí to vře: Supervulkán v yellowstonu rozžhavil silnici V podzemí to vře: Supervulkán v yellowstonu rozžhavil silnici | Yellowstone National Park

Na základě seismologických analýz přitom vyšlo najevo, že pod zemí není větší množství menších komor, ale jeden velký "magmatický krb". Právě ten vytváří tlak, zdvihá okolní terén a je zodpovědný za menší erupce, hydrotermální prameny i gejzíry. Pod kráterem sopky je přitom v hloubce 5 až 14 kilometrů jezero magmatu. Je dlouhé 90 kilometrů a široké téměř 30 kilometrů.

V minulosti se již objevily scénáře, jak by takový výbuch vypadal. Podle BBC by erupce vyvrhla dva až tři tisíce kilometrů krychlových popela a horniny. A rozmetala by je po celých USA. Okolí do 100 kilometrů by bylo zničeno lávou a horkými mraky plynu, nic by nepřežilo... Evakuace by se týkala milionů lidí. Na katastrofické scénáře je však podle všeho ještě dostatek času.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japos22 ( 17. července 2014 15:35 )

Průšvihy přicházejí ze strany, kde to nejmíň čekáš - vulkán je jen jedna malinkatá možnost

jana1313 ( 17. července 2014 14:29 )

Ty jezdíš po krajnici? Já tedy ne. Při určité teplotě asfalt změkne natolik, že ho zničí i přejezd několika málo aut. A ačkoli krajnice je stejně změklá, tvar sama od sebe nezmění. Na to aby ho změnila by to chtělo mnohem větší teplotu, která by ovšem už byla skutečně velkým průšvihem nejenom pro stav silnice.

ruudazvostravy ( 17. července 2014 14:22 )

 Ale noyo,ho.uno zle,holt dyž to pšoukne,tak sy ÚSÁči akonrát po létech štrejchnou,yak šmakovala v Hyrošymje ta jejych snůška z atómu.

sars ( 17. července 2014 14:10 )

 jackbrno:ano máš naprostou pravdu, byl by to asi zánik civilizace, ale říkají že tak desetina populace by to možná přeživořila, záleží na mnoha okolnostech. ..Taky jsem četl že aktivita toho ložiska magmatu stále a neuprosne vzrůstá.

jackbrno ( 17. července 2014 13:43 )

 Sasr: To nebude jen konec amíků, ale kompletně civilizovaného světa. Supervulkán vychrlí do atmosféry tolik popela, že to na několik let zastíní slunce. Díky tomu zahyne většina vegetace, nic neporoste, nebude čím krmit dobytek a ve finále nastane totální hladomor. Přežijí možná nějaké primitivní národy, které zpracují zbytky. Každopádně amíci to budou mít jisté a rychlé, my to budeme mít zdlouhavější a o to krutější. Ale přežijeme těžko.

Zobrazit celou diskusi