Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Strach z TERORU: Českou ambasádu v Afghánistánu evakuovali!

Kvůli obavám z teroristického útoku evakuovali českou ambasádu v Kábulu (ilustrační foto)
Kvůli obavám z teroristického útoku evakuovali českou ambasádu v Kábulu (ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
16. července 2014
18:55

Smrtící útok sebevražedného atentnáka v přestrojení a na kole by nemusel být jediný. V obavách o další afghánské problémy proto v Kábulu evakuovali českou ambasádu!

České velvyslanectví v afghánské metropoli Kábulu bylo kvůli hrozbě teroristického útoku evakuováno na základnu mezinárodních sil ISAF, uvedl server Lidovky.cz s odvoláním na nejmenovaný vládní zdroj. Mluvčí ministerstva zahraničí Johanna Grohová ČTK řekla, že tuto informaci nebude komentovat.

Minulý týden v Afghánistánu zemřeli při sebevražedném atentátu radikálního hnutí Taliban čtyři čeští vojáci, pátý podlehl zraněním tento týden v pondělí po převozu do Česka.

V Afghánistánu v současné době slouží zhruba 300 českých vojáků. Kromě lékařů a příslušníků strážní roty v zemi působí také logistici, meteorologové nebo vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků. Nejpočetnější skupinou je druhá strážní rota, která má na starosti ochranu letecké základny Bagrám. Její členové vyjíždějí na hlídky do okolí, kde se snaží zabránit povstalcům v odpalování raket na základnu, získávají také informace od místních obyvatel.

Při podobné akci se minulý týden v bezprostřední blízkosti české hlídky odpálil sebevrah. Zabil čtyři Čechy a pátého velmi těžce zranil. Zraněný voják se na základně podrobil několika operacím, po převozu do střešovické vojenské nemocnice ale zemřel.

V noci na neděli byla česká hlídka opět napadena, tentokrát palbou z ručních zbraní, povstalci také na obrněná vozidla vypálili protitankové granáty. Střelec jednoho z vozů utrpěl středně těžká zranění. Do Česka byl převezen ve středu, nyní se léčí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

czrus ( 17. července 2014 05:20 )

Rusko posiluje své vojenské základny v zahraničí http://czech.ruvr.ru/news/2014_05_23/Rusko-posiluje-sve-vojenske-zakladny-v-zahranici -4743/

fotrpjotr ( 17. července 2014 05:18 )

Nechoď bez přikrývky na slunko,dělá ti to problémy,popřípadě si dej studený hadr na čelo.

czrus ( 17. července 2014 04:47 )

Summit BRICS jako výchozí bod pro nový svět http://czech.ruvr.ru/2014_07_16/Summit-BRICS-jako-vychozi-bod-pro-novy-svet-9575/

osel ( 17. července 2014 02:11 )

STRACH pociťuje jedine Blesk -- aj ten len preto, lebo sa potom tento sajrajt lepšie predáva...

zelena.karkulka ( 17. července 2014 00:18 )

To je teda fakt blbý

Zobrazit celou diskusi