Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mrtvý hrdina z Afghánistánu: Vykoupil smrt manžela Čáslavské?

Autor: Jan Rajchl, Vladimír Barák - 
16. července 2014
05:00

Jak Blesk už včera jako první informoval, jedním z 5 vojáků, kteří zemřeli na misi v Afghánistánu, je i rotmistr Jaroslav Lieskovan (†39). Člověk, který se před 20 lety podílel na rvačce vedoucí ke smrti atleta Josefa Odložila (†55). K úmrtí vojáka se včera vyjádřili blízcí Josefa Odložila.

„Tím, že tento člověk padl ve službě České republice, tak to zmírňuje tu bolest, kterou způsobil tím, že se podílel na smrti člověka. Josefa Odložila, který též sloužil naší vlasti, a to v mírovém vojsku Organizace spojených národů na začátku 90. let v Iráku,“ řekl včera Blesku Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, synovec mrtvého atleta.

Sestra Josefa Odložila, Miloslava Ševčíková, lituje smrti rotmistra a soucítí s celou jeho rodinou. „Ten člověk, který byl před 20 lety u smrti bratra, zemřel při plnění vlastenecké povinnosti. Upřímně ho lituji,“ řekla Blesku Miloslava Ševčíková. Dobře prý ví, co obnáší služba na zahraničních misích. Její bratr Josef totiž po revoluci působil v mírových sborech v Iráku. „On se ale vrátil živý. Jenže o něco později zemřel rukou svého syna Martina, který ho udeřil boxerem a způsobil otci taková zranění, kterým podlehl. Vinu nese především Martin,“ dodala Miloslava Ševčíková.

Jak vlastně Odložil zemřel?

Smrt Josefa Odložila vyvolala kontroverze. Zvláště mezi bývalou manželkou atleta, slavnou gymnastkou Věrou Čáslavskou a sestrami Josefa Odložila. Šlo o to, jak každá strana osudnou potyčku mezi synem otcem interpretovala.

Verze číslo 1

Podle první verze za ni může syn z prvního manželství, Martin Odložil. Dne 6. srpna, když jel Josef Odložil za svým synem, aby mu pomohl s reparátem na maturitu, zastavil se v hospůdce, kde potkal Věru Čáslavskou. Chtěl se s ní dát do řeči, ale ta ho odmítla. Posadil se tedy vedle a časem uslyšel, že jeho syn je na diskotéce u Cimbury v Bělé pod Pradědem, kam se za ním vydal. Na ní chtěl syna najít, ale nechtěl ho nechat vyvolávat, takže začal tančit a hledat ho. Když si ho syn všiml, nechal mu zahrát písničku od skinheadské skupiny Zelené mozky, která zesměšňuje a uráží armádu (Josef Odložil byl voják). Pak šel ven a zničil otci auto. Když se vrátil zpět do sálu, už 7. srpna, asi v 0:30 ráno, udeřil svého otce boxerem, jak potvrzují svědectví. A právě u této rvačky asistoval i Jaroslav Lieskovan, který také atleta několikrát udeřil.

Verze číslo 2

Předchozí verze nicméně čerpá zejména z tehdejšího tisku. Jak obžalovaný syn Martin, tak jeho matka a bývalá Josefova manželka Věra Čáslavská popisují situaci značně odlišně, jejich verzi navíc podporují někteří soudní znalci v oboru zdravotnictví a svědkové. Podle této verze, na základě níž udělil prezident Václav Havel Martinu Odložilovi milost, se otec se synem na diskotéce potkali náhodou, Josef byl tou dobou už velmi opilý a vyvolal roztržku, v jejímž důsledku upadl. Na následky nešťastného pádu zemřel.

Jak mohl sloužit v armádě?

V souvislosti s tímto případem se čtenáři Blesku ptají, jak mohl Jaroslav Lieskovan, který u soudu dostal podmínečný trest, sloužit v armádě.

„Pokud nebyl pravomocně odsouzen, nebyla zákonná překážka přijetí do armády. Před nástupem do vojenské služby ale měl sdělit, že probíhá trestní řízení, byť i jen prověřování. Pak je na posouzení zaměstnavatele, v tomto případě armády, zda takového člověka přijme nebo ne. A udělí-li mu prezident republiky milost, je na dotyčného pohlíženo jako na naprosto bezúhonného. O jeho odsouzení se dozví pouze při jeho dalším deliktu orgány činné v trestním řízení,“ vysvětli renomovaný advokát Jan Černý.

Byl to skvělý atlet

Josef Odložil (*11.11.1938, - †10.9.1993), byl český atlet - běžec, držitel stříbrné olympijské medaile z LOH 1964 v Tokiu na 1500 metrů. Jeho manželkou byla česká několikanásobná olympijská vítězka, sportovní gymnastka Věra Čáslavská.

karlos107 ( 17. července 2014 08:28 )

karlos107 ( 17. července 2014 08:27 )

Servilní rektální alpinisto )) Typický čecháček. Byli to sprostí okupanti !!!

karlos107 ( 17. července 2014 08:25 )

Byli to žoldáci a dobře zaplacení. Nějaká lítost nad okupanty jiného státu, není na místě !! Byl vyslán do cizí země zabíjet. Takových hajzlů, kteří mají vidinu, jen velkého finančního zisku, si musí i uvědomovat, že bude někdo rychlejší, jak oni žoldáci. Nevidím jediný důvod, proč musím platit tyto ***y v armádě ze svých daní a oni jezdí údajně na "mírové" mise.Mrtvý žoldák, dobrý žoldák. Co se Ševčíka týče, je to debil s titulem, který si koupil. Neumí nic !!

zelena.karkulka ( 17. července 2014 00:43 )

obětavý voják je akový oxymoron-jedině ,kdyby bránil SVOU vlast nebopomáhal při povodních

zelena.karkulka ( 17. července 2014 00:42 )

a kdo je podle tebe pachatel?

Zobrazit celou diskusi