Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pozor na falešné výzvy k zaplacení exekutorovi: Lidem chodí podvodné e-maily!

Tomuhle exekutorovi určitě neplaťte! Lidem chodí podvodné e-maily (ilustrační foto)
Tomuhle exekutorovi určitě neplaťte! Lidem chodí podvodné e-maily (ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
15. července 2014
22:20

Exekutorská komora ČR varuje před podvodnými e-maily, které lidi vyzývají k zaplacení exekuce. Dnes totiž obdržela tisíce stížností týkající se falešných e-mailů, v jejichž příloze se ukrývají počítačové viry. Adresátům doporučuje, aby přílohy neotevírali a peníze na uvedené účty neposílali.

Výzvy k zaplacení exekuce jsou součástí další vlny spamu, které se pravidelně objevují již od dubna. Vždy jde o výzvu k úhradě dlužné částky, mění se jen text zprávy a odesílatel, kterým může být například banka.

"E-maily nejsou distribuovány z exekutorských úřadů a obsahují smyšlené a chybné údaje," uvedla tisková mluvčí komory Petra Báčová. Komora podle ní shromažďuje podrobnější informace a v této věci spolupracuje s Finančně analytickým útvarem ministerstva financí.

Čísla bankovních účtů, kam se mají peníze na falešné exekuční výzvy převádět, jsou zřejmě fiktivní, a platba by tak nebyla provedena. "K trestnému činu neoprávněné obohacení může dojít právě nabouráním viru do internetového bankovnictví uživatele," upozornila ale Báčová. Komora proto připravuje podklady pro podání trestního oznámení.

Podle antivirové společnosti Eset představoval útok šířící trojského koně označovaného jako Elenoocka na konci června až dvě pětiny všech škodlivých programů zachycených v Česku. Jeho úkolem je po otevření podvržené přílohy tvářící se jako zip archiv stahovat do napadeného počítače další viry.

Objevily se první případy, kdy trojský kůň Elenoocka úspěšně nainstaloval do počítače program, který dokáže krást hesla, předstírat prostředí internetového bankovnictví a přimět uživatele, aby si na mobil nainstaloval údajnou bezpečnostní aplikaci. Výsledkem je příkaz k převodu, typicky jde o částku těsně pod hranicí 200.000 korun, který za uživatele zadal a zaslaným kódem potvrdil operátor, najatý zločineckým gangem kdesi na Východě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi