Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Armáda zveřejnila fotky padlých hrdinů: Zemřeli jedni z nejlepších

Autor: simao, ČTK - 
14. července 2014
09:20

Zahynuli na misi v Afghánistánu, po zákeřném útoku sebevražedného atentátníka. Jejich ostatky dopravil speciál do vlasti minulý týden, nyní čtveřici vojáků vzdala hold armáda i jinak: Zveřejnila jejich jména, fotky a medailonky.

K jejich tragickému úmrtí došlo 8. července nedaleko základny Bagrám, když se čtveřice českých vojáků vydala do terénu. Sebevražedný atentátník přijel na kole, odpálil se a zabil vojáky i civilisty, se kterými mluvili. "Hluboce se skláním před hrdiny, kteří do důsledku splnili povinnost profesionálních vojáků. Všichni v České republice na ně můžeme být hrdí," uvedl na stránkách army.cz ministr obrany Martin Stropnický.

Jména padlých vojáků nyní armáda zveřejnila se souhlasem jejich rodin, upozornila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. "Tímto zároveň žádáme všechny, aby z úcty k nim respektovali v plné míře lidský rozměr této tragické situace i hluboký zármutek, jemuž jsou blízcí vojáků v současné době vystaveni," zdůraznila mluvčí. "Armáda České republiky ztratila své čtyři muže, respektované profesionály a kolegy, vojáky tělem i duší," dodala.

Medailonky padlých hrdinů

Rotmistr David Beneš (1986) byl příslušníkem AČR od 4. ledna 2006, kdy byl po absolvování kurzu střelců z bojových vozidel mechanizovaných a protitankových odborností služebně zařazen na pozici střelce, poté velitele družstva a zástupce velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci. Rotmistr David Beneš byl třikrát nasazen v operaci ISAF na území Afghánistánu.

Četař Ivo Klusák (1980) nastoupil do armády 1. července 2000 a po celou dobu své profesní kariéry byl příslušníkem 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Ze základní pozice pancéřovníka postupně postoupil přes řidiče až na staršího operátora velitelského družstva 2. výsadkové roty. Četař Ivo Klusák byl veteránem šesti zahraničních operací, z toho čtyř na území Afghánistánu.

Desátník Libor Ligač (1981) nastoupil po vykonání přípravné služby dne 1. října 2010 ke 43. výsadkovému praporu v Chrudimi. U této jednotky z prvotní pozice starší obsluhy minometného družstva čety zbraní postupoval přes družstvo AGS, odstřelovače až po střelce výsadkového družstva. Byl veteránem dvou zahraničních operací ISAF v Afghánistánu.

Desátník Jan Šenkýř (1975) byl po absolvování přípravné služby v roce 2006 zařazen na pozici řidiče jednotek v podřízenosti tehdejší 14. brigády logistické podpory a následně u 13. dělostřelecké brigády. Dnem 1. dubna 2011 byl přeložen k 43. výsadkovému praporu do Chrudimi, kde pokračoval ve funkci řidiče čety zbraní. Jednalo se o jeho první nasazení v zahraniční operaci. Společně se svými kolegy zamířil do svého prvního nasazení v zahraniční operaci ISAF v Afghánistánu v dubnu tohoto roku.

Pohřbí je s vojenskými poctami

Vojáky čeká pohřeb i s vojenskými poctami - a to 17., 18. a 21. července v Chomutově, Hradci Králové, Týništi nad Orlicí a Jičíně. Ostatky padlých byly do Česka letecky převezeny ve čtvrtek, po příletu letadla se na kbelském letišti uskutečnil za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky pietní ceremoniál.

Vojáci byli součástí strážní jednotky, která hlídá leteckou základnu Bagrám. Jejich úkolem je hlídkovat ve dvacetikilometrovém okolí základny, zabraňovat raketovým útokům nebo zjišťovat informace od civilistů. Při útoku byl těžce zraněn také další Čech Jiří L. Do vlasti ho přepravili v neděli, je nadále ve velmi vážném stavu.