Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslední cesta potopené Costy Concordie: Na plánu pracovaly stovky odborníků!

Autor: ČTK, tp - 
13. července 2014
22:01

Již brzy ačnou konečné přípravy k odtažení havarované výletní lodě Costa Concordia z místa neštěstí na jihu Itálie, kde je uvázlá více než dva roky. Operaci ale ještě může zbrzdit případné špatné počasí. Loď tak zřejmě čeká její poslední cesta!

Poslední cesta obřího parníku od ostrova Giglio na sešrotování do přístavu v Janově zřejmě začne 21. července, sdělila v sobotu cestovní společnost Costa. "Kritická fáze bude hned první den, kdy budeme loď poprvé vyprošťovat. Podobná operace na plavidlu pro tak velký počet cestujících se dosud nikdy neuskutečnila," řekl novinářům jihoafrický expert Nick Sloane, který se podílí na záchranných pracích od havárie lodi.

Celkové náklady na tyto práce se odhadují na 1,1 miliardy eur (30,2 miliardy korun). Plavidlo pro více než 4000 cestujících, při jehož havárii a převrácení na bok zahynulo 32 lidí, se loni v září podařilo při unikátní technické operaci napřímit. Odborníci nyní počítají s tím, že budou potřebovat den až dva k uvolnění lodě od mořského dna a další čtyři až pět dnů k její stabilizaci před asi čtyřdenní cestou do Janova.

Tam by parník měl za pomoci vlečných lodí dorazit kolem 25. července. Cesta se uskuteční ovšem pouze, když vítr v oblasti nepřesáhne rychlost 30 kilometrů v hodině a vlny budou maximálně dva metry. Více než 300 inženýrů, techniků, potápěčů již připevnilo k bokům lodi 30 obrovských kontejnerů naplněných vodou, které by po svém vyprázdnění měly plavidlo vynést o 12 metrů výš.

Concordia ztroskotala 13. ledna 2012 po nárazu do skály u ostrova Giglio. Z obětí se dosud nenašlo tělo indického číšníka, které by se mohlo objevit při nadcházející záchranné operaci. Před soudem kvůli neštěstí stanul jen kapitán parníku Francesco Schettino. Čelí obvinění ze zabití z nedbalosti a předčasného opuštění plavidla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi