Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiče Vojtíška 30 milionů nedostanou? Nemocnice se proti odškodnění odvolala

Autor: ČTK, ljš - 
11. července 2014
15:45

Jejich vymodlené dítě se narodilo kvůli chybě lékařů slepé, hluché a ochrnuté, soud proto rodičům malého Vojtíška (5) přiřkl odškodnění ve výši 30 milionů korun. Hned tak je ale nedostanou, vinohradská nemocnice se proti přelomovému rozsudku odvolala.

"Vnímáme tragičnost případu, velké a trvalé poškození dítěte a utrpení rodiny, ale stanovená výše odškodného je pro nemocnici příliš vysoká i přesto, že podstatnou část nákladů uhradila pojišťovna," uvedl mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

Podle pojistné smlouvy se nemocnice podílí spoluúčastí pět procent z odškodnění. Podle zákona je povinna spravovat majetek státu s péčí řádného hospodáře, tedy využít všech možností výši spoluúčasti snížit, uvedl mluvčí. "Domníváme se, že v tomto případě došlo k selhání lidského faktoru. Vedení nemocnice vyjadřuje hlubokou lítost a nikdy nezpochybňovalo fakt, že rodina má právo na odškodnění," dodal.

Odškodné se skládá zhruba ze čtyř milionů bolestného a z více než 26 milionů, které žádala rodina jako náhradu za ztížení synova společenského uplatnění. Podle soudkyně Andrey Dobřichovské Gedeonové nedostal chlapec šanci začít žít běžný život a částka je přiměřená. Hluché, slepé a ochrnuté dítě krmí rodiče pomocí břišní sondy.

Zmocněnec rodičů Antonín Tunkl původně žádal 18 milionů korun, po revizním posudku, který podle bodového hodnocení vyčíslil odškodné na tři miliony korun, částku zvýšil, což soud uznal.

Nemocnice se podle Tunkla zachovala nezodpovědně a porod nebyl veden správně. Zástupce nemocnice tehdy jeho tvrzení odmítl a za přijatelné odškodnění označil zhruba deset milionů korun.

Soud se již dříve zabýval trestní odpovědností lékaře. Podle obžaloby nereagoval na záznamy, které měřily ozvy plodu a naznačovaly komplikace. Tím údajně spáchal těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a porušil své povinnosti. Soud ale loni v březnu lékaře osvobodil, neprokázalo se, že skutek spáchal. Dítě nakonec vytáhla kleštěmi jiná lékařka, podle revizního posudku ale měla jednat důrazněji - rozhodnout dříve o tom, že dítě je třeba přivést na svět buď císařským řezem, nebo vytáhnout kleštěmi.

Video Zprávy: Vysoudili miliony za postižení Vojtíška. Drží je ale jen VELKÁ LÁSKA! - redakce Blesk.cz
Video se připravuje ...