Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zraněný voják: Táta tří dětí byl v epicentru výbuchu! Přežil zázrakem

Na tomto místě čeští vojáci s dalšími 12 lidmi zemřeli.
Na tomto místě čeští vojáci s dalšími 12 lidmi zemřeli.  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ex, ČTK - 
10. července 2014
10:45

Bojuje o život. Zatímco do Česka dnes míří speciál s ostatky jeho mrtvých kamarádů, Jiří L. (39), v civilu táta tří dětí, prodělal již čtyři těžké operace. Podle generála Petra Pavla je však extrémně silným jedincem - se silnou vůlí, která lékařům v jejich snaze o jeho záchranu pomáhá. Jeho kolegové z jednotky mu pak darovali krev, další chystají sbírku na pomoc jeho rodině. A samozřejmě i pozůstalým po obětech afghánského útoku.

Český voják, který přežil sebevražedný útok v Afghánistánu, se ještě nemůže vrátit domů. Má za sebou čtyři náročné  operace, další ho zřejmě čekají. Těžce zraněný rotmistr Jiří (39) bude muset podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla zůstat ve vojenské nemocnici v Bagrámu ještě zhruba dva týdny. Armáda ho původně chtěla přivézt speciálem, který do vlasti dnes dopraví těla čtyř zabitých vojáků.

„Zranění jsou velmi vážná, protože byl v epicentru výbuchu,“ řekl generál Petr Pavel. Podle něj je prognóza zatím relativně příznivá. „Jeho stav vykazuje známky zlepšení, ale přece jen rozsah zranění ještě neopravňuje k optimistickým závěrům, že to všechno dobře dopadne. My tomu věříme,“ uvedl Pavel, podle kterého je voják extrémně silným jedincem, se silnou vůlí a díky tomu i velkou šancí na přežití. Možná mu pomáhá i myšlenka na jeho tři děti, které má v Česku...

Vojáci mu darovali krev. Další chystají sbírku

"Je spíš s podivem, že to přežil, což nejenom svědčí o tom, že měl velkou dávku štěstí, ale také o tom, že má velice tuhý kořínek a my věříme, že tomu tak bude i nadále," dodal generál. Zraněný voják již podstoupil údajně rekonstrukční zákroky na končetinách a rekonstrukci cév, uvedla TV Nova. Šlo o složité zákroky, navíc ve stížených podmínkách. Pomohli však vojáci z jeho jednotky. "Darovali krev. Potřeboval hodně krve a tam ty zásoby nebyly," uvedl na brífinku ministr Martin Stropnický.

Pomoci se však snaží i další vojáci - výsadkáři z chrudimského praporu chtějí finančně pomoci nejen rodině zraněného Jiřího L., ale i rodinám jeho mrtvých druhů. "Protože obětavost většiny z vás je opravdu velká a protože už přišly nabídky finanční pomoci, bude v nejbližších dnech zřízen transparentní účet, na nějž bude moci kdokoliv zaslat jakoukoliv finanční částku," uvedli chrudimští vojáci v prohlášení.

"Byli to jedni z mých nejlepších lidí, vojáci tělem i duší. Sloužili v jednotce, která pro ně znamenala všechno, v armádě neviděli pouze výdělek a zaměstnání. Byl to jejich život, To platí i pro zraněného vojáka," řekl MF Dnes velitel 43. výsadkového praporu v Chrudimi Robert Dziak. 

karlos107 ( 17. července 2014 08:32 )

lydie.korabelnikova ( 10. července 2014 15:57 )

transparentní účet? na co,když jedu někam do rizikové země, tak snad mám natolik silné pojistné, že od důchodců a ostatních bloudů nemusím očekávat nějakou sbírku pro eventuelní pozůstalé

crush ( 10. července 2014 14:17 )

Tých štyroch chlapcov je mi samozrejme veľmi ľúto. Som ale osobne nepriateľ armád a všetkého čo je spojené s vojnou... Obama, odmenený Nobelovou cenou za zásluhy o svetový mier, je ale ten základný kameň sváru. Samozrejme nie len jeho osoba ale celá zahraničná politika USA. Keď nedávno v americkom kongrese hrdo vyhlásil, že USA si osobujú právo na vojenský zásah v akejkoľvek krajine sveta, zamrailo ma už poniekoľkýkrát. 161 vojenských základní po celom svete, to je nehoráznosť. USA robí všetko pre to, aby mohli zbrojiť a zamestnávať nezmyselnými vojnami desaťtisíce amerických vojakov. Je to tne najšpinavejší biznis, aký sa na tejto planete provozuje. Sú schopní vyhodiť si do luftu dvojičky v centre New Yorku, vyškoliť pre to teroristov, na ktorých potom ukazujú prstom a zasa je dôvod liezť do cudzích krajín a stále dokola. Celý svet vie prostredníctvom tisícov stavebných špecialistov z USA aj zahraničia, ako sa mohli dvojičky zrútiť, ale oni budú ďalej tvrdohlavo tvrdiť svoju nezmyselnú teóriu... Celé NATO je obrovský strašiak na ľúdí vo svete a obrovský biznis USA. Keď USA naposledy pohorzili Rusku kôli Ukrajine,Čína ich upozornila, aby dali pokoj, lebo ich nechá zbankrotovať. USA totiž dlží Číne nehorázne trilióny dolárov. Vrchol arogancie je, že USA už neviem ako dlho tlačí bankovky dolárov bez toho, aby ich krali zlatom.... Ako to všetko súvisí s českými vojakmi? No tak, že rovnako ako kedysi vo Vietname, nevyriešia ani dnes nič v Afganistane. Iba zomiera zbytočne mnoho nevinných civilov a vojenských žoldnierov z celého sveta. Nik tam nie je kôli tomu, že tú prácu miluje, to sú hlúpe žvásty. Armáda je proste pre mnohé rodiny istota zabezpečenia a v štyridsiatke tučného dôchodku, o ktorom sa napríklad takým baníkom ani len nesníva. Na záver jedna podstatná veta. USA po celom svete vojny zahajuje, ale Rusko ako vieme z minulosti, vie vojny tvrdo ukončiť. USA by si mali dať bacha, aby raz niekto neskončil aj s nimi !!!

atakdale ( 10. července 2014 14:04 )

samozřejmě že tam nemuseli být, ať tam jezdí ti, co ten konflikt rozšťourali na druhou stranu se ale přihlásili dobrovolně, nikdo je nenutil

atakdale ( 10. července 2014 14:03 )

a NATO jim uspořádá nějakou pietní akci a sbírku pozůstalým rodinám? nebo snad sami velcí američani? který stahujou svoje vojáky a posílají za ně "méně kvalitní" z jiných zemí?

Zobrazit celou diskusi