Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Po únosech a vraždách chlapců nálety: 75 mrtvých v pásmu Gazy! Tady začala další válka

Drsné foto z pásma Gazy: Při náletech umírají i civilisté
Drsné foto z pásma Gazy: Při náletech umírají i civilisté  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
10. července 2014
11:30

Izrael a Palestina stojí na hranici války. Od pondělí vypálilo hnutí Hamás na Izrael přes stovku raket a málem trefilo i atomové centrum Dimona v Negevské poušti. Jako odvetu podnikla izraelská bojová letadla nálety v pásmu Gazy. Podle Palestinců při nich za poslední tři dny zemřelo 75 lidí, mezi oběťmi jsou prý i děti. Celý konflikt přitom rozvířily únosy a násilná úmrtí celkem čtyřech chlapců...

Krásné středomořské pláže jsou evakuovány, všude znějí sirény, turisté se uchylují do svých hotelů. Města Tel Aviv, Jeruzalém a Haifa jsou neustále v pohotovosti poté, co radikálové začali vystřelovat z pásma Gazy na Izrael dálkové střely. Kvalitní protiraketový systém Iron Dome je ale dokázal ještě za letu zničit.

Umírají civilisté

Odveta přišla okamžitě: Nálety spustil i Izrael. A premiér Netanjahu vyhrožuje dokonce i pozemní operací. Konflikt mezi oběma státy je přitom podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna na hraně a situace by se "mohla rychle vymknout kontrole".

Izraelské nálety proti cílům radikálního palestinského hnutí Hamas si přitom za poslední tři dny vyžádaly údajně již 75 mrtvých a přes 400 zraněných. Dnes to oznámilo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Podle něj hned dvě třetiny mrtvých tvoří civilisté. V noci na dnešek mělo při jednom náletu zahynout sedm civilistů včetně pěti dětí. Izrael se však hájí, že nálety reaguje na pokračující palestinské ostřelování. Radikálové prý již odpálili přes 250 střel.

Na začátku byly únosy a vraždy

Nynější konflikt je největší na Středním Východě za poslední dva roky. Zažehla ho smrt sedmnáctiletého Palestince, který byl podle všeho unesen a upálen zaživa Izraelci. Ti se mstili za předchozí únos a vraždy tří izraelských hochů Hamásem.

Tři izraelští studenti Naftali (†16), Gilad (†16) a Ejal (†19) byli uneseni 12. června večer na Západním břehu Jordánu. Zastřeleni byli nejméně deseti ranami zbraní vybavenou tlumičem, řekl Reuters nejmenovaný americký představitel, který se podílí na vyšetřování. Jeden ze zabitých chlapců měl i americké občanství. Vyšetřování případu však pokračuje. "Zatím jsme ani nechytili únosce, takže s ničím dalším na veřejnost nepůjdeme," uvedl jeden z představitelů izraelské tajné služby Šin Bet, která případ řeší.

Podle listu Haaretz však izraelský soud ve středu nařídil propuštění tří ze šesti podezřelých z únosu a vraždy palestinského chlapce Muhammada abú Chudajra (†17). Údajně byli součástí skupiny, která akci provedla, přímo se jí ale nezúčastnili. Zbylí tři podezřelí se k vraždě již dříve přiznali. Podle Haaretzu se jedná o třicetiletého muže a dva nezletilé chlapce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rucnikvolamydlo ( 10. července 2014 16:11 )

Drž hubu, ty arabská opice

andreslawicky ( 10. července 2014 14:25 )

charles009 ( 10. července 2014 11:55 )

taky tam vidim neco z UKR-prsty Rusaka!!!rusky svine to mozna planovali aby odvedli pozornost....

zabibol ( 10. července 2014 11:41 )

Návod pro Ukrajinu jak se jedná s teroristy.

Zobrazit celou diskusi