Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

ODPORNÉ! Tálibán se z útoku raduje a velebí svého mučedníka!

Na tomto místě čeští vojáci s dalšími 12 lidmi zemřeli.
Na tomto místě čeští vojáci s dalšími 12 lidmi zemřeli.  (Autor: Reuters)
Autor: šim - 
8. července 2014
15:06

Hnutí Tálibán se k sebevražednému útoku na vojáky v Afghánistánu přihlásil bezprostředně po něm esemeskou odeslanou médiím. O několik hodin později na islamistickém webu oslavuje smrt českých vojáků a velebí mučedníka, který jejich smrt odpálením nálože zavinil. O vojácích NATO mluví přitom jako o teroristech.

„Mučednický útok, poslední z jarních útoků, zasáhl provincii Parwan v Afghánistánu v úterý ráno, zabil 15 členů teroristického oddílu okupantského NATO,“  uvedl na internetových stránkách mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžahid (Mudžahid či mudžahedín označuje bojovníka za víru ve svaté válce, pozn. red.).

Podle informací ze stránky Islámského emirátu v Aghánistánu „bojovník za víru a mučedník jménem Abdullah z provincie Ghanzí“ odpálil svůj pás napěchovaný výbušninami kolem osmé hodiny místního času. Mířil na konvoj speciálních jednotek.

Všech patnáct mrtvých označují teroristé za vojáky, jako by oběti na civilistech, z nichž je několik dětí, chtěli zamlčet a výsledky svého útoku zveličit. "Vrtulníky záchranářů odvážely mrtvé a zraněné a nepřítel po silné explozi místo útoku uzavřel,“ cituje islamistický server v krátké zprávě očitého svědka.