Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Atentátník, který v Afghánistánu zabil čtyři české vojáky: Maskoval se v policejní uniformě!

Autor: shp - 
8. července 2014
14:37

Čtyři čeští vojáci, kteří zahynuli při výkonu služby v Afghánistánu, se stali oběťmi obzvláště zákeřného atentátníka. Do davu plného žen a dětí se vmísil v uniformě afghánského policisty, takže ho neměli šanci odhalit. Na mimořádné tiskové konferenci to prohlásil generál Armády Petr Pavel.

Odpálení sebevražedného atentátníka si vyžádalo celkem 16 obětí, mezi kterými bylo mimo českých vojáků10 žen a dětí a dva afghánští policisté. „Horší už je jenom válka“, prohlásil Pavel o ztrátě Čechů, které podle svých slov moc dobře znal.

Vojáci neměli šanci útok čekat. „Atentátník měl na sobě uniformu afghánského policisty, podomácky vyrobenou výbušninu měl schovanou pod ní,“ prozradil generál. Češi byli na místě proto, že vyjeli zkontrolovat místo, odkud měly být v minulosti vypáleny rakety na základnu Bagrám.

Když k útoku došlo, byl výsadek rozdělen na dvě patrony. Jedna prohledávala místo odpalu, druhá komunikovala s Afghánci. „Naším úkolem je navazovat kontakt s místními. Za dobu, kdy v okolí Bagrámu operujeme, jsme s nimi neměli významnější konflikt. Vztahy s nimi jsou nadstandardní,“ prohlásil Pavel.

Zraněný český voják je v péči odborníků. „Je mimo ohrožení života, ale jeho stav je vážný. Transport není možný,“ pokračoval generál. Ostatky padlých hrdinů dopraví do vlasti vládní speciál.  „Letoun bude připraven k odletu zítra, předpokládám, že ve večerních hodinách. Do Kbel dorazí ve čtvrtek přibližně ve 12 hodin,“ dodal.

Do Afghánistánu vyšle Česko další vojáky

Za padlé a zraněné bude do Afghánistánu vyslána náhrada. „Poletí pět vojáků, kteří nahradí ztráty,“ uzavřel Pavel. Zda byl útok směřován na Čechy nebo Američany, není jisté. „Naše informace nejsou charakteru, jestli byl útok mířen na americké nebo české vojáky,“ prohlásil Zástupce náčelníka Generálního štábu AČR Aleš Opata.