Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéfka ERÚ Vitásková: Spotřebitelé budou poškozeni novelou energetického zákona!

Autor: ČTK - 
7. července 2014
18:54

Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková nesouhlasí s navrženou novelou energetického zákona, kterou předložilo ministerstvo průmyslu (MPO). Z prostředí, kde mají mít všichni účastníci energetického trhu stejná práva, se podle ní stane privilegovaný prostor pro monopolní výrobce a distributory, což znevýhodní spotřebitele.

Ministr Jan Mládek (ČSSD) řekl Českému rozhlasu - Radiožurnálu, že se o tomto problému bude jednat v připomínkovém řízení k novele zákona. „Návrh novely vychází vstříc přirozenému monopolu, naopak na spotřebitele a jejich ochranu má negativní dopad,“ uvedla Vitásková s tím, že novela v podstatě popírá smysl existence regulátora.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka dodal, že doba zlevňování energie skončí. „Navržená novela energetického zákona poškozuje ty, co za energie platí, a zvýhodňuje ty, kdo na energiích vydělávají,“ uvedl. Podle Vitáskové by spotřebitel de facto hradil i chybná rozhodnutí firem. Ministr Mládek ale Radiožurnálu řekl, že podoba novely není konečná.

„Zdá se, že tento problém bude vyřešen během připomínkového řízení, protože v jednáních došlo k určitému posunu, aby nemohla být zpochybňována regulace. V tuto chvíli to není uzavřeno,“ uvedl.

ERÚ má podle návrhu MPO mimo jiné předřadit povinnost návratnosti financí a zajištění finanční stability regulovaných subjektů před ochranu zájmů zákazníků a spotřebitelů. S tím ale úřad nesouhlasí, protože podle něj jedna jeho zákonná povinnost tak v podstatě popírá druhou.

„Takto předložená novela znamená v podstatě likvidaci nezávislé regulace cen energií v České republice," upozornila Vitásková.

Novelu zákona kritizuje i Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE), která sdružuje deset nezávislých dodavatelů energií. Podle ní počítá úprava se zásadní změnou výpočtu odběru energií pro domácnosti a firmy. Dosud platilo, že částka, dvě koruny za MWh elektřiny a koruna za MWh plynu, se hradila za odebraný počet MWh. Nový návrh počítá s tím, že částky se budou platit za odběrné místo.

„Malá domácnost bude platit stejný poplatek jako velká průmyslová firma, která bude mít například vlastní trafostanici, a tedy jen jedno odběrné místo. Domácnosti by tak měly vlastně převzít náklady, které dosud hradil průmysl,“ upozornil člen ANDE Břetislav Novosad.

tomnext ( 8. července 2014 22:12 )

Paní Vitásková má výjimečně pravdu. Kolem podpory obnovitelných zdrojů se vynořila spousta "chytrých nápadů", které jednou vedou k prasáckým retroaktivním zásahům do českého právního řádu a podruhé jsou lidmi na MPO i jinde zneužívány pro jejich podivné vlastní politiky. V čí asi prospěch? MPO by mělo zveřejnit VEŠKEROU korespondenci, kterou vedlo s Evropskou komisí v rámci notifikace dotyčného zákona na podporu obnovitelných zdrojů. V rozhodnutí Evropské komise se na několika místech píše "české úřady se zavázaly". Kdo a k čemu nás zavázal? Může snad MPO vést vlastní politiku vůči Evropě?

_banderas ( 7. července 2014 23:49 )

honza, souhlasím na to není co říct, od rána mají články pro iq tykve.

Zobrazit celou diskusi