Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nebohý cyklista David (15): Kvůli rakovině přišel o nohu, exekutor mu teď vzal kolo!

Autor: zb - 
7. července 2014
05:18

O nohu připravila rakovina Davida Vlka (15) ze Švihova na Klatovsku. Je to neobvyklé, ale sílu do života mu vrátila jízda na kole. Bicykl dostal jako dar od Škody Auto. Teď ho o kolo připravil exekutor. Nemilosrdně mu ho zabavil kvůli dluhům jeho matky.

Před pěti lety lékaři zjistili u Davida rakovinu holenní kosti a uřízli mu nohu. Smysl života našel v cyklistice a fotografování. Zdokumentoval dokonce účast paralympika Jiřího Ježka na Tour de France. Za odměnu pak dostal od Škody Auto vysněné kolo. A to je teď fuč.

„Kvůli mým dluhům přijel exekutor a kolo sebral Davidovi z rukou, i když stál s protézou vedle něj. Marně jsem mu ukazovala daňový doklad, že kolo synovi  zaplatila Škoda Auto,“ říká matka Saša (37). Manažeři ze Škody Auto ihned volali exekutora i jeho nadřízené, aby bicykl neodvážel do Přerova. Slíbili, že druhý den zašlou doklad o darování kola Davidovi. I když pracovnice exekučního úřadu v Přerově slíbila, že kolo zůstane na místě, exekutor bicykl odvezl. „Zavolejte si mým nadřízeným v Přerově. Já se k tomu vyjádřit nechci,“ reagoval exekutor Jakub Šustek, když chtěl Blesk vědět, proč Davidovi kolo sebral. David vše bere jako obrovskou křivdu. „Těšil jsem se, že budu teď o prázdninách jezdit na kole, a místo toho sedím doma. Já přece nic neudělal, a trestají mě,“ říká posmutněle David.  

Exekutor Jakub Šustek mluvit nechtěl. Blesk tak oslovil jeho nadřízeného. „Jedná se o zcela obvyklý a standardní postup. Na místě nebyl doložen doklad o vlastnictví. K tomu došlo až po třech dnech, kdy nám darovací smlouva přišla e-mailem. Nyní v zákonem určené lhůtě došlo k vyškrtnutí kola ze soupisu a bicykl vrátíme zpět,“ řekl Radovan Bajgar z exekutorského úřadu v Přerově.

David se se svým nelehkým osudem rve více než statečně. Bicyklu úplně propadl, a jak to jenom jde, tráví na něm téměř každý den. „Když to jde, najedu bez nejmenších problémů i 50 kilometrů. Nejraději jezdím za kamarády do Klatov a Janovic. Beru si i foťák a zajímavé okamžiky vždycky zvěčním. Kolo je pro mě vším,“ říká David.   

 

pravdaboli007 ( 8. července 2014 22:12 )

Od včera sleduju tuhle "konverazi".....pro info, z dostupných zdrojů: paní je sama se 3 syny, s nejmladším je na MD, mateřskou má nejnižší, tzn. předpokládám 3800,-. v době rozvodu onemocněl syn David, spadla do regulačních poplatků, bez práce, bydlištěm pro ní byl Motol, druhého syna vychovávala v té době babička a matka platila veškeré výlohy s tím spojené, otec přestal jevit zájem i jeho rodina matka to táhla sama. platil jen alimenty na dvě zdravé děti. hlavní dluh způsobila jedna část její rodiny, kdy ona se uzdravovala psychicky z náročné léčby syna, její rodina "řádila" a ona je tahala z průšvihů, dlouho se to dařilo, ačkoliv pomoc potřebovala spíš ona, pomáhala, zvrat nastal když si našla nového přitele a s ním měla mimčo (budou mu asi tři). partner ji několikrát napadl (i těhotnou), tak se odstěhovala, sama z mateřské přestala zvládat vše ostatní. s exekutory se prý domluvila na měsíčních splátkách, nikam neutíkala, pustila je do bytu, komunikovala s nimi, přesto se ex. dotkla jejích dětí i když nečekala ex., tak v článku se nikde nepíše o tom, že by odmítala exekuci o tom že by neuznávala své dluhy, ani o tom že by se s exekutorem nedomluvila na měsíčních splátkách přesto byl její invalidní syn postižen exekucí! prý dávali k dispozici i videa z oficiálního předávání kola, ale ex. o tom nechtěl slyšet, prý ukazovala i daňový doklad, ale nebylo tam psáno davido jméno a ex. o tom nechtěl slyšet takže s nějakým argumentem že si myslí ex. že to kolo je její, o tom nemůže být ani řeč, ex. v tomhle případě neprojevil ani špetku zájmu o pravdě (jinak bydlím ve vedlejší vesnici, paní i její příběh znám, paní se účastnit veřejné diskuze nechce, ale můžete mi napsat na: pravdaboli007@centrum.cz a můžu vám poskytnout více info, nebo předat kontakt na ní) A docela mi štvou už tyhle narážky na to, že "matka je na přes držku", je silná a dost ji obdivuju upřímně soudit někoho když neznáte pozadí to je lehké

fjdksla ( 8. července 2014 01:26 )

No vždyť ti to říkám, ty nadávky si strč hluboko mezi své půlky. Hodně hluboko.

aluman ( 7. července 2014 16:48 )

 Proč by měl nést riziko věřitel, tedy v případě neplacení dluhu osoba poškozená? Riziko nese viník, tedy dlužník a je jenom na něm jestli riziku předejde a dostojí svým závazkům nebo jestli případně rizikem ohrozí i osoby ve společné domácnosti, tedy osoby třetí. Navíc osoby třetí mají možnost se bránit zabavení svého majetku jak jsem psal výše. Tudíž pokud dojde k zabavení majetku osoby třetí, je to vina dlužníka, který osobu třetí vystavil tomuto nebezpečí a je to vina i samotné třetí osoby, že si žijíc vědomě v jedné domácnosti s dlužníkem právně neošetřila svůj majetek.

vlasta1 ( 7. července 2014 16:24 )

Je nutno si uvědomit že většina exekutorů je absolutní společenská spodina a proto se tak chovají.

petrkramnypresident ( 7. července 2014 16:18 )

Jistě to chápu, ale říkám to, že je daleko spravedlivější, aby to riziko nesl věřitel než třetí osoba. Buďto se jako exces bude stávat to, co říkáš, nebo se jako exces bude stávat to, že se budou zabavovat věci cizím lidem, aby se z toho věřitel uspokojil. Podle mě je lepší, pokud se věřitel nebude moct domoci svého práva než aby se zabavila věc někomu cizímu - je to jen otázka pohledu na spravedlnost a toho, co je v takovém případě menší zlo. Věřitele nikdo nenutí, aby půjčoval peníze, je to jeho svobodná volba, naproti tomu třetí osoba se k ničemu nezavázala a za nic jí můžou sebrat majetek.

Zobrazit celou diskusi