Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ombudsman Blesku: Matka připravila Petra o milionové dědictví po otci!

Autor: Eva Fraňková - 
7. července 2014
05:01

Přespává na ubytovně, o jídlo žebrá u jeptišek. V téhle situaci by prý bývalý finanční poradce Petr Vítkovský (57) z Kroměříže nemusel být, kdyby dostal od rodiny to, co mu patří – podíl na dědictví v celkové výši 1 230 000 korun.

„V roce 2007 mi zemřel otec, zrovna jsem se léčil z těžkých depresí v Psychiatrické léčebně v Kroměříži,“ začíná svůj příběh Petr Vítkovský. V léčebně ho prý matka navštívila a prosila, aby jí podepsal plnou moc. Prý ho bude zastupovat v dědickém řízení. „Důvěřoval jsem jí, navíc jsem viděl, že to samé udělala i moje sestra Ivana, tak jsem podepsal,“ říká Petr.  

Mezitím ukončil léčbu, protože ale neměl žádné peníze a nemohl sehnat práci, skončil na ulici. Tehdy se začal poprvé zajímat o dědické vypořádání: „V soudním vyrozumění stálo, že třípokojový byt, chalupa a peníze po otci připadají mojí matce a sestře, o mně tam nebyla ani zmínka.“ S matkou se prý zkoušel domluvit, aby ho vzala k sobě nebo mu půjčila peníze, ale nebylo to nic platné. „Už od dětství jsme měli špatný vztah,“ svěřil se Blesku muž, který nakonec skončil v azylovém domě, kde mu pobyt hradí stát. Podporu dostává 2 200 korun měsíčně. 

„Nemám už ani na paušál do mobilu, ani přístup k internetu. Je těžké si takhle hledat práci. Na pohovor mimo město se musím nějak dopravit, ale za co?“ zoufale rozhazuje rukama.

Po sedmi letech, kdy se podle svých slov pokoušel s matkou domluvit po dobrém, podal na ni trestní oznámení pro spáchání podvodu. „Chci, aby celou věc řešila policie a aby vyhrála spravedlnost,“ říká rozčileně muž, který viní vlastní matku z toho, že využila jeho nemoci a nechala si od něj podepsat plnou moc.

Matka pana Petra: Dávala jsem mu peníze pořád!

„Syn z nás celý život tahal peníze, je líný pracovat. V roce 2008 jsem mu dala 200 tisíc, o rok později taky, v roce 2010 jsem mu dala 100 tisíc, v roce 2011 70 tisíc. Chalupu jsem prodala, protože syn by  s ní špatně naložil,  dala jsem mu ale z prodeje 700 tisíc korun,“ řekla nám s tím, ať se obrátíme na advokátku Hyndrichovou, která ji ve sporu se synem zastupovala.

„Paní Marii Vítkovskou ani jejího syna jsem soudně nezastupovala. Je pravda, že asi před několika lety, když spolu paní Marie se synem už nemluvili, ke mně paní Vítkovská uložila peněžní částku v řádech desítek tisíc korun, abych ji synovi vyplatila. To jsem taky udělala, ale přesnou částku si už nepamatuju,  a ani vám ji nemůžu sdělit,“ sdělila Blesku advokátka Taťana Hydrichová.
Petr Vítkovský však oponuje: „Peníze sice dala do depozita advokátce, ale když jsem si je chtěl vybrat, paní Hyndrichová mi řekla, že bez svolení matky mi peníze dát nemůže. Za chalupu, kterou matka prodala,  dostala 630 tisíc. Z toho dala 200 tisíc mojí dospělé dceři, se kterou se už roky nevídáme,“ řekl.

Hlavní aktér dnešního příběhu byl v době, kdy podepsal plnou moc, zletilý i svéprávný. Podle advokáta je takové zmocnění tudíž možné a notáři nepožadují ani ověřený podpis. Hlavní problém případu vidí v tom, že jde o sedm let starou záležitost.  „Všechny případné lhůty jsou dávno pryč a nelze uplatnit ani nároky například z titulu škody. Pan Vítkovský měl konečné rozhodnutí soudu o dědictví napadnout odvoláním hned,“ říká Petr Novák.

Vyhraje syn spor s matkou u soudu?

„Pokud by se věc řešila trestně-právně s tím, že se jedná o podvod, musel by státní zástupce u soudu prokázat, že matka měla dopředu úmysl jednat v neprospěch svého syna,“ vysvětluje Novák.  Dále by se podle něj muselo prokázat, že jednala v rozporu s tím, co chtěl syn. Petr Vítkovský  by musel zase prokázat, že jí dal instrukce, aby se stal také dědicem svého dílu. Podle advokáta je malá pravděpodobnost, že syn uspěje pouze na základě svých tvrzení. Pokud nemá svědky.

Pan Petr by se mohl snažit prokázat, že když podepisoval plnou moc, byl „pod prášky.“ Policie by pak prý měla požadovat stanovisko lékaře, nakolik mohla medikace ovlivnit jeho rozhodování a konání. Pan Petr musí v tomto směru zbavit lékaře mlčenlivosti.

Spory v rodině patří mezi nejčastější

Pokud půjčujete nebo darujete peníze nebo majetek, nestyďte se vždy sepsat smlouvu. I když se jedná o nejbližší rodinu. Vyvarujete se tím budoucích konfl iktů, ochráníte rodinné peníze, ale i vaše vzájemné vztahy, neboť smlouva je velmi silný argument. Nemusí být nijak složitá, klidně si ji můžete napsat sami. Stačí, když v ní bude uvedeno, kdo komu půjčuje, jakou částku a dokdy je splatnost.

Na smlouvě musí být podpisy obou a místo a datum, kdy jste smlouvu podepsali. V ideálním případě pošlete peníze elektronicky z účtu na účet. Splátky by měl dlužník také platit převodem. Budete tak mít důkaz, že půjčka proběhla. Když půjčíte peníze v hotovosti, nechte si písemně potvrdit převzetí a dlužníkovi po zaplacení každé splátky dejte ústřižek, že vám splátku dal. JUDr. PhDr. Martin Šváb

Rada ombudsmana

Pokud někomu udělujete plnou moc, trvejte na tom, aby v ní bylo výslovně uvedeno, jak má zmocněnec jednat.  Stačí například věta: „ Zmocňuji svojí matku, aby za mne jednala v dědickém řízení po mém otci a požaduji, aby mi v dědickém řízení byl vyplacen můj zákonný podíl.“ Pokud nesouhlasíte s usnesením soudu o vypořádání dědictví, odvolejte se proti němu, nejpozději do 15 dnů. JUDr. Pavel Novák

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

koukool ( 7. července 2014 19:26 )

že sou si lidé podobní - dybyste viděli muj hnuj jak vlastní matka vládne tvrdou palicí tohle je slabej vodvárek.....(pionýrskej tábor)-vyděděn pouze 5x

abcd.adcb ( 7. července 2014 10:46 )

Tak na bráchovi trošku zapracuj.

abcd.adcb ( 7. července 2014 10:45 )

Debile, je krásnej.

abcd.adcb ( 7. července 2014 09:43 )

Tak to jste dva, ňoumo!

petrkramnypresident ( 7. července 2014 08:19 )

To je finanční poradce k pohledání

Zobrazit celou diskusi