Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drsné škrty v armádě: Hrozí, že jí dojde munice!

Vláda šetří na armádě. Té dochází hrozivým způsobem munice a nemá pořádně ani na novou.
Vláda šetří na armádě. Té dochází hrozivým způsobem munice a nemá pořádně ani na novou.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: tp - 
5. července 2014
09:10

Škrty v rozpočtu armády udělaly své. Kromě vybavení, oblečení a třeba neprůstřelných vest chybí armádě dokonce i munice. A ne málo. Potřebovala by jí za 10,5 miliardy Kč. Ovšem prozatím nemá pořádně ani na náboje potřebné k cvičné střelbě, natož k případnému konfliktu. O problémech informoval deník Právo.

Čistě hypoteticky, kdyby nyní došlo ke konfliktu, který by vyžadoval zapojení třeba jen brigády, k čemuž je Česko dokonce i vázáno smlouvou s NATO a EU, vojáci by byli za pár dní bez munice. Smlouva ovšem říká, že z vlastních zdrojů bychom měli vydržet celý měsíc. Tohoto problému si je armáda vědoma a bez obalu to řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel senátorům. Ti se nestačili divit.

„Vzhledem k déletrvajícím finančním restrikcím nebyl spolu s pořízením zbraní zakoupen dostatek munice,“ řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Jediné, čeho máme dost, je munice pro zastaralé samopaly vzor 58, které jsou však na hranici své životnosti. Do nových zbraní pěchoty, ale i např. Gripenů a Pandur však chybí spousta munice za miliardy korun.

V případě konfliktu bychom tak museli požádat o munici v zahraničí, což by ale přineslo další nevlídná slova od členů NATO. Ti po vypuknutí bojů na Ukrajině již dříve kritizovali ČR, že armáda nemá dostatečné vybavení a rozpočet. „V případě vzniku nenadálé krizové situace by armáda neměla najednou dostatečné zásoby pro svou činnost na delší časový úsek,“ poznamenala na závěr Růžičková. Pro příští rok je schváleno jen 750 milionů Kč na nákup nové munice, to ale sotva pokryje výdaje na cvičené střelby a minimální rezervy střeliva.

abzk ( 5. července 2014 13:57 )

Nemaj ani na munici a chtěji zavést povinnou vojenskou službu Za co? A proč? Jsme členy NATO a v takovém případě musí stačit profesionální armáda, jelikož když nám bude něco hrozit, musí NATO zakročit.

djaba ( 5. července 2014 13:21 )

 Zas tak horké to nebude , spíš máme pár dodavatelů bez kšeftů a tak hodní lobisti vymysleli další cestičku .Vlk se nažere společně s kozou a opět uslyšíme -za to může minulá vláda a její škrty .

Zobrazit celou diskusi