Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejkřehčí holčička Česka: Veronika má kosti ze skla! Je jí 6 let a měla už dvacet zlomenin

Autor: shp - 
3. července 2014
11:57

Její život je od narození plný strachu a bolesti. Drobounká Verunka Hambálková (6) trpí extrémní lomivostí kostí. Za svůj krátkých život měla již děsivých dvacet zlomenin a sama nedokáže ani chodit. To by se ale teď mělo změnit díky sérií tří ojedinělých zákroků v Nemocnici Přerov, která spadá pod největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě - společnost Agel. 

Kosti maličké Verunky neunesou prakticky žádnou váhu. Rizikové je pro dívenku i obyčejné oblékání ponožek. Její dětství tak dosud bylo plné obav ze zlomenin. Těch dívka utrpěla už asi dvacet. První již tři dny po porodu. V nemocnici ji personál měřil a nedopatřením jí zlomil nožičku. Dívenka je kvůli své nemoci vystrašená a příliš nemluví.

Jde ale o chytrou holčičku, její intelekt nemocí zasažen nebyl. V České republice trpí extrémní lámavostí kostí asi 20 dětí. V horší podobě nemoci dítě umírá již při porodu. Verunka má naštěstí lehčí formu, zlomeniny jí ale deformovaly nohy natolik, že se na ně sama nemůže ani postavit.

"Když jí jednou sundali sádru, kost se jí zlomila znovu. Je to nepředstavitelné. Kdo to nezažil, tak nepochopí. Nemůže chodit. Musíte jí vysvětlit, že ji nožky prozatím neudrží,“ popsal tatínek Jiří Hambálek děsy z Verunčina krátkého života.

Nyní dívence svitla naděje, že bude konečně chodit. Lékaři v Přerově se pustili jako první v Česku do zákroků podle kanadských doktorů. „Využili jsme toho, že dlouhé kosti v nohou jsou duté, zevnitř je vyztužíme hřebem. Ten kost podrží a pojistí, aby dále rostla rovně. Hřeb je teleskopický, jak dítě roste, vysouvá se. Pokřivenou kost bylo třeba v několika místech přeříznout, aby se dala zjednodušeně řečeno po částech na ten hřeb navléknout jako korálky,“ vysvětlil přerovský ortoped Karel Ročák.

Verunka musí prodělat celkem tři zákroky, první má již odvážně za sebou, druhý prodělala dnes a poslední absolvuje v prosinci. V prvním zákroku jí lékaři vyspravili pomocí světové novinky levou stehenní kost, dnes ráno jí pak operovali levý bérec. Levou část deformované nohy má téměř spravenou.

Tu pravou jí pak chtějí lékaři operovat najednou během jednoho zákroku. „Budeme mít už víc zkušeností, takže bychom pravou stehenní kost i pravý bérec rádi operovali najednou,“ prozradil doktor Ročák.

szyslak ( 3. července 2014 12:45 )

drzim ti palce

Zobrazit celou diskusi