Střely nechal Kim odpálit nejprve minulý čtvrtek a další dvě potom dnes. Spolu se zprávou o zdařilém testu neopomněla severokorejská tisková agentura zveřejnit také fotografie kochajícího se vůdce.

Samozřejmě na nich nechybí suita jeho usmívajících se poradců s notýsky. Ti nejprve svému veliteli ukázali, kam by měly rakety dopadnout, a pak se za jeho zády klepali, aby vše dobře dopadlo. Kim, jak známo nemá s nikým slitování a k popravě stačí sebemenší prohřešek.

Rakety s doletem 180 kilometrů byly odpáleny z východního pobřeží a dopadly do moře, uvedli jihokorejští oficiální činitelé, kteří si nepřáli být jmenováni. Ve čtvrtek přijede do Jižní Koreje čínský prezident Si Ťin-pching na setkání s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje.

Severní Korea koncem června uskutečnila nejméně dva odpaly raket krátkého doletu. Raketovými testy Pchjongjang porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Letos v březnu vyzkoušela i rakety středního doletu Rodong, které mohou být teoreticky vybaveny jadernými hlavicemi a s doletem až 1300 kilometrů mohou zasáhnout Tokio a klíčové americké základny v Japonsku.

Březnové raketové testy KLDR byly vnímány jako reakce na společné vojenské cvičení Jižní Koreje a Spojených států, které KLDR označuje za nácvik k invazi a na něž každoročně odpovídá sérií různých provokací.