Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na palubě lodi s uprchlíky u Itálie bylo nalezeno asi 30 mrtvých

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
30. června 2014
07:06

Asi 30 mrtvých těl našli italští záchranáři na palubě lodi s uprchlíky, kterou objevili v Sicilském průlivu mezi pobřežím Itálie a severní Afrikou. Na lodi bylo téměř 600 migrantů.

Záchranáři učinili děsivý objev, když v noci na dnešek vstoupili na palubu rybářské lodi, kterou na moři objevili. Ihned na pevninu evakuovali nejohroženější pasažéry včetně dvou těhotných žen a celé plavidlo připojili za remorkér, který by ho dnes měl dovléct do města Pozzalo na jihovýchodě Sicílie.

Podle prvních informací se mrtví patrně udusili. Jejich těla byla vmáčknutá v těžko přístupné části lodi. Není to poprvé, co záchranáři na lodích s běženci našli mrtvé, ale ještě nikdy jich nebylo tolik.

Itálie je v rámci Evropské unie jednou ze zemí, přes kterou imigranti nejčastěji míří dál do Evropy. Problém nelegální migrace vyvolal v EU pozornost po loňském neštěstí u Lampedusy, kde se utopilo přes 350 afrických přistěhovalců.

Podle Říma od začátku roku do Itálie připlulo více než 60.000 migrantů. Většina běženců, kteří se snaží dostat do Evropy, pochází z občanskou válkou zmítané Sýrie. Další jsou z Egypta, Eritreje, Súdánu, Somálska, Alžírska či Libye a dalších zemí.

Dosavadní rekord v počtu uprchlíků, kteří dorazili do jižní Itálie, drží rok 2011, kdy vlna arabského jara vyhnala k italským břehům 63.000 lidí. Letošní rok zřejmě tento počet překoná - podle některých expertů se Itálie může letos připravit na celkem 100.000 migrantů.

Zobrazit celou diskusi