Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Těhotná Eva přemýšlela o potratu: Dítě bude postižené, řekli jí po vyšetření. Chybovali!

Těhotné Evě O. (vpravo) v nemocnici po vyšetření mylně oznámili, že její dítě bude pravděpodobně postižené
Těhotné Evě O. (vpravo) v nemocnici po vyšetření mylně oznámili, že její dítě bude pravděpodobně postižené  (Autor: Foto Blesk - Jitka Pecharová, Profimedia)
Autor: simao, jp - 
27. června 2014
20:19

Eva O. (34) čekala třetí dítě. Po vyšetření ale přišla nečekaná rána - je velké riziko, že se dítě narodí postižené, řekli jí v nemocnici. Rázem se pro maminku zhroutil svět. A objevily se i myšlenky na to, zda by se potomek měl vůbec narodit... Jenže v nemocnici se spletli v desetinné čárce, dítě bylo zdravé. U soudu se nyní řešilo odškodnění za psychickou újmu.

Eva O. (34) přivedla na svět dvě zdravé děti. Ani při třetím těhotenství nic nenaznačovalo, že by mělo dojít k nějakým komplikacím. Matka však vyrazila loni v červenci na vyšetření do nemocnice v Hradci Králové. A po něm jí řekli, že je velké riziko, že se její dítě narodí postižené! Buď Downovým syndromem nebo jinou genetickou vadou...

Krutý výsledek testu

Tahle zpráva matku pořádně rozhodila. Zhroutila se, brečela. Došlo i na rozhodování, zda těhotenství nepřerušit. "Museli jsme se rozhodnout, co dál. Zda si dítě necháme a jak se případně budeme starat o postižené dítě," vysvětlil u soudu manžel Mikuláš O. (43). Nemohli se shodnout.

"Byla jsem v šoku. Manžel byl proti, já se bála nechat si postižené dítě. Nevěděla jsem, zda bych zvládla péči o něj," přiznala Eva O. "Nakonec jsme se rozhodli, že s podporou rodiny vše zvládneme a o dítě se postaráme," řekla se slzami v očích.

Možnost potratu tak odmítli, stejně jako riskantní odběr plodové vody. A udělali dobře. Eva sice podstoupila nadstandardní vyšetření, za které si zaplatila 2 tisíce korun. Jenže výsledky testu byly ovlivněné administrativní chybou. "Při zadávání laboratorních výsledků do systému byl závěr ovlivněn chybou v zadání, kdy se setra spletla o desetinnou čárku," vysvětlil zástupce přednosty gynekologicko-porodnické kliniky Ivo Kalousek serveru novinky.cz.

Za chybu dostane 50 tisíc

Syn Mikuláš se tak naštěstí narodil zdravý, i když matka má obavu, zda se v budoucnu nějaký problém neobjeví. Nemocnice se omluvila a vrátila mamince peníze za vyšetření, jenže zhruba sedm týdnů stresu a neuvěřitelného nervového vypětí nechtěla rodina nechat jen tak. Eva se rozhodla podat na špitál žalobu za utrpěné psychické trauma. Soudila se o 200 tisíc korun, soud jí však dnes přiklepl pouze padesát. Stačilo přitom málo a malý Mikuláš se vůbec nenarodil. Právník špitálu považoval za dostačující satisfakci omluvu.

.abcd.abcd. ( 28. června 2014 23:04 )

Když sis to nechala líbit, tvoje věc, ale myslím si, že tohle si člověk nemusí nechat líbit.

.abcd.abcd. ( 28. června 2014 23:00 )

No jistě, pokud k porodu pustí taková hovada jako jsi ty.

.abcd.abcd. ( 28. června 2014 22:58 )

Ty jseš vskutku zápach, který se snaží vonět.

haha ( 28. června 2014 22:03 )

nevím stalo se mi ,že mi řekli,že má dcera špatné výsledky a že tu je možnost,že bude tělesně postižená.Čekalo mě půl roku strachu...je na štěstí zdravá,ale nikdy mě nenapadlo soudit se o psychickou újmu.Byla jsem šťastná,že je v pořádku.Dneska je holt moda vytřískat ze všeho.Chápu to v případě ,když se vinou lékaře narodí těžce postižené dítě,tam není žádná částa dost vysoká.Ale psychická újma?

ejvm1712 ( 28. června 2014 15:40 )

Tebe ani neměli přivádět na svět.

Zobrazit celou diskusi