Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přežili katastrofu: Desítky studentů z trajektu smrti se vrátily do školy

Autor: ČTK - 
25. června 2014
09:17

Více než 70 studentů, kteří přežili katastrofu korejského trajektu Sewol, se dnes poprvé vrátilo do školy. Stovky jejich spolužáků potopení trajektu nepřežily. Došlo k němu 16. dubna, kdy pluli na školní výlet. Návrat do školy se neobešel bez tíživých vzpomínek a zoufalého pláče...

V černobílých školních uniformách vyrazili  do školy se skloněnými hlavami a po tvářích jim tekly slzy. Někteří se zastavili, aby objali rodiče svých kamarádů. Dospělí drželi transparenty s nápisy, které měly ty, kdo přežili, povzbudit. "Modlíme se za mrtvé, aby odpočinuli v pokoji," stálo na jednom, zatímco druhý prostě hlásal: "Máme vás rádi."

"Žádáme důkladné vyšetření, aby se zjistilo, proč naši kamarádi a učitelé museli zemřít. Proč záchranné akce neproběhly správně a zahynulo tak více lidí," řekl jeden z přeživších studentů v emotivním projevu. "Doufáme, že se pokusíte vytvořit bezpečnější zemi, aby se podobné děsivé nehody už nikdy nestaly."

Hněv, smutek a hluboká lítost, která byla dnes téměř hmatatelná před střední školou Danwon v Ansanu nedaleko Soulu, odrážely pocity, jaké cítí mnoho Jihokorejců od katastrofy trajektu Sewol.

Návrat přeživších studentů do školy přichází v době, kdy probíhá soudní proces s posádkou lodi včetně jejího kapitána a představiteli společnosti, která trajekt vlastnila. Mnoho Jihokorejců ale viní také vládu, pobřežní stráž a dokonce i celou společnost, že nedokázaly děti na trajektu ochránit.

Patnáct členů posádky se před soudem zodpovídá z nedbalosti a zanedbání povinnosti při záchraně cestujících. Kapitán a jeho posádka opustili plavidlo, přestože věděli, že v něm cestující zůstanou uvězněni a utopí se, když se loď převrátí. Obhajoba staví na tom, že posádka byla zmatená, zraněná a zpanikařila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi