Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Politici, topíme se v neférovosti: Platíme za vodu 40 Kč, výrobci minerálek jen 3 Kč!

My platíme za kubík vody 40 Kč, výrobci vod ale pouze 3 Kč, jak je to možné?!
My platíme za kubík vody 40 Kč, výrobci vod ale pouze 3 Kč, jak je to možné?!  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Vladimír Barák - 
25. června 2014
05:01

Život není fér, ale tohle je i na Česko moc! Zatímco občan tu platí za kubík nevalné vody průměrně  40 korun, výrobci minerálních vod dávají za stejné množství nesrovnatelně kvalitnější tekutiny 3 Kč! Slovy tři koruny!

Navíc minerálky se slušným ziskem prodávají. A co na to stát? Ten pravděpodobně na nařízení číslo 385, které vydala už v roce 2001 vláda Miloše Zemana a které tříkorunový poplatek stanovuje, dočista zapomněl!

Poté, co si dotazy Blesku na poplatek za přírodní minerální vodu přehazovala ministerstva zdravotnictví, financí a zemědělství, se nakonec k odpovědnosti přiznalo první z nich. A uznalo, že cena, za kterou stát výrobcům vodu prodává, nemusí být právě dostatečná.

„Považujeme vaše otázky za zajímavý podnět a zadáme analýzu, která posoudí, zda výše poplatku je odpovídající a zda není na místě, aby pan ministr navrhl úpravu,“ řekla Blesku mluvčí resortu zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Podle informací Blesku je poté, co Blesk ministerstvo o problému informoval, ale rozhodnutí o zvýšení poplatku na spadnutí. V těchto dnech se údajně právě proto schází vedení Svazu minerálních vod, které zastřešuje významné hráče na trhu a připravuje oficiální stanovisko.

Pro děravou státní pokladnu by mohlo být zvýšení poplatku alespoň malou záplatou. Jednalo by se o miliony. Od roku 2006 stát vybral na poplatku přes 67 milionů korun. Kolik přesně vybral za předcházející čtyři roky, už státní správa není schopná vyčíslit. Ročně se ale na poplatku vybere sedm až devět milionů korun.

alenam ( 25. června 2014 19:13 )

Srovná vymyšlené dementem Těch 40,- platí občan za vyčištěnou a ošetřenou vodu která mu je vodárenským systémem(který se nepostavil ani není udržován zadarmo) dodaná až do bytu. Ty tři koruny platí výrobci minerálek za surovinu kterou musejí dopravit od zdroje do výrobny, tam jí zpracovat, ošetřit, případně ochutit, nalahvovat a dopravit k prodejci. Tudíž srovnání zcela nesmyslné A důsledek případného zdražení? Výrobci zdraží minerálky a v konečném důsledku to budou opět občané kdo na to doplatí, to občané budou přes tuto obezličku snižovat státní dluh který nezavinili

newdawn ( 25. června 2014 15:23 )

No tak můžeme díky Blesku očekávat zdražení minerálek

abcd.adcb ( 25. června 2014 13:54 )

S klapni!

abcd.adbc ( 25. června 2014 12:27 )

Drž hubu!

abcd.adbc ( 25. června 2014 12:27 )

Stejně se flundro nekoupeš, co děláš u vody

Zobrazit celou diskusi