Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čech, který bojuje na Ukrajině: Učil tělocvik, byl slušný, vzpomínají kamarádi

Ivo Stejskal obhajoval svou přítomnost v separatistických jednotkách
Ivo Stejskal obhajoval svou přítomnost v separatistických jednotkách  (Autor: YouTube.com)
21. června 2014
09:53

Urostlý muž v maskáčovém oblečení. Na východě Ukrajiny v tuto chvíli nic zvláštního. Tenhle se ale jmenuje Ivo Stejskal a pochází z Brna. Rozhodl se přidat na stranu proruských separatistů. „Když jsem viděl, co se tu děje, nezbylo než přijet,“ popsal, co ho vedlo k takovému rozhodnutí. Po zveřejnění nahrávky serverem 62.ua se stal hvězdou ruských médií.

"Když jsem viděl, co se stalo v Oděse, nemohl jsem zůstat v klidu. Člověk se musí rozhodnout, jestli přijede, nebo ne. Když si jenom řekneme, že to, co se stalo v Oděse, je špatné, tak to nestačí. Musíme přijet a jít bojovat. Přijel jsem z Česka, ale vím, že sem přijeli i z Itálie nebo ze Srbska. A z mnoha zemí celého světa," cituje Česká televize ukrajinský server. "I tady bojují Slované. Je to genocida rusko-ukrajinského lidu," dodal.

Podle zjištění Brněnského deníku Rovnost je bývalý učitel.  „Dříve učil na jedné ze škol na Vinohradech či v Líšni. Je to hodný, slušný a inteligentní člověk. Má tu řadu přátel, co jej mají rádi. Nikdo o něm nemůže říct křivé slovo," řekla deníku jeho kamarádka

Do bojů se podle informací médií zapojil v uniformě Batalionu Vostok. Tam mají údajně bojovat ozbrojenci z kavkazských zemí. „Já přišel z Česka. Vím, že přijeli i lidé z Itálie, Srbska a mnoha jiných zemí," řekl.

V Česku mu hrozí tvrdý trest

Zatím není jasné, jak aktivně se do bojů zapojil. Jak ale uvádí MF Dnes, trest by mu mohl hrozit už za to, že se začlenil do separatistických jednotek. Za službu v cizích ozbrojených silách by si mohl odsedět i 5 let.

Na Ukrajině musí dodržovat tamní zákony. Jako na občana České republiky se na něj však stále vztahují české zákony. Za terorismus by mu hrozilo i doživotí.

Znáte osobně Iva Stejskala? Ozvěte se nám na tip@blesk.cz!

_banderas ( 22. června 2014 02:42 )

1049an, slává Ukrajiny je tak velká až do nebe volající. Je to falešná sláva. Dnes se jim slaví, když mají za zády EU i USA, když plní příkazy velmocí ( občanská válka, nelogické spory o plyn, obviňování Ruska, že mají vojáky na svém území u hranic, smlouva o těžbě břidličného plynu na území Luhanska a Doněcka, použití kazetové a fosforové bomby.....a další plány jako použití biologické zbraně s nemocí EBOLA nebo SARS nebo CHOLERA... s cílem vyčistit oblast od ruskojazyčných a dosadit tam Ukrajince, dát jim byt, pole, dobytek, Ukrajinci věří USA, že až bude 3.sv.v. pak budou s USA se podílet na vládě, dělat pořádky v Evropě, pěkná hra s ultra nacionalisty gerojami Ukrajiny - hrstka lidí, která má moc a je manipulována! Oni se snaží, aby lidi uvěřili!! Ale to samé bylo za Hitlera, že lidé uvěřili a volali sláva Německu....ale je tu jeden velmi podstatný rozdíl, že USA se na ně vy....kaká, až je nebude potřebovat! Kladu si otázku, proč EU? Že se USA sí.ří do cizích zemí a působí chaos a rozvrat, tomu rozumím, ale EU? ANO, BRUSEL JE CENTRUM NATO. A z Bruselu diktované podmínky je nutno splnit. Obama a Merklová jsou loutky. Plní si příkazy z Bilderbergu, budovat nový světový řád, rovná se globalizace celého světa včetně Ruska i Číny. Dolar jde do zádele a USA padlo, oni to velmi dobře ví!!!! Proto mají jednu možnost - Válku!! Přípravy byly veliké! Polsko, Pobaltské republiky a Ukrajina - SLá VA GEROJAM UKRAJINY a za peníze jdou bojovat a navíc soukromá armáda Kolomojskeho je tak veliká, že ..... a navíc žoldáci z ACADEMI z USA.) Letadlo s polskýma - sestřeleno, kdo to věděl? Letěli zabíjet a byli zabiti. My tady lidé na diskuzi se dělíme a napadáme!! Proruský nebo protiruský. Jeden z nás má pravdu a ten druhý skočil na lep. Kdo má pravdu, kdo je z USA nebo ten, kdo se snaží, abychom neměli důsledky. ?

japos22 ( 21. června 2014 20:59 )

Ten kdo bydlí ve svém městě, není okupant

rucnikvolamydlo ( 21. června 2014 20:08 )

Putinuv fotr, byl fašista http://hedvicek.blog.cz/1404/vladimir-spiridonovic

czrus ( 21. června 2014 19:46 )

Rusko vede ve výstavbě jaderných elektráren v zahraničí http://czech.ruvr.ru/2014_06_19/Rusko-vede-ve-vystavbe-jadernych-elektraren-v-zahranici-2728/

czrus ( 21. června 2014 19:44 )

Soudní pitva: 20 lidí v Oděse zabil neznámý plyn http://czech.ruvr.ru/news/2014_06_21/Soudni-pitva-20-lidi-v-Odese-zabil-neznamy-plyn-1934/ http ://www.zvedavec.org/komentare/2014/05/5964-obrazek-lepsi-nez-tisic-slov.htm%20jinak%20i%20p%20ri%20m azoom

Zobrazit celou diskusi