Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dvě těhotné ženy vypily v ordinaci dezinfekci? Jednu zachránili, druhá zemřela!

Ženě měli podat dezinfekci na banálním vyšetření. Zemřela a další bojovala o život.
Ženě měli podat dezinfekci na banálním vyšetření. Zemřela a další bojovala o život.  (Autor: Profimedia.cz, repro foto FTV Prima)
Autor: Etienne Bláha, simao - 
19. června 2014
05:00

Šly na vyšetření kvůli těhotenské cukrovce, jednu zabila dezinfekce a druhá bojovala o život! Těhotná žena (†32) z Orlové spolu s další pacientkou podle serveru iDnes.cz dostaly na rutinní kontrole místo roztoku glukózy k vypití dezinfekci. Jak mohlo k děsivé otravě dojít?

Včera dopoledne se ženy údajně dostavily na diabetologii k rutinní kontrole těhotenské cukrovky. V soukromé ambulanci měly vypít glukózu a její hladina by se pak měřila v krvi. Jenže do těla se jim dostala úplně jiná látka! Fatálním omylem jim podle iDnes.cz v ordinaci podali jedovatou látku, s největší pravděpodobností dezinfekci!

Na záměnu se navíc hned nepřišlo, obě ženy údajně po kontrole odešly domů. I když pak ordinace zavolala na pomoc policii, jednu z nich podle iDnes.cz našli doma v bezvědomí a už se jí nepodařilo zachránit. Šlo o dvaatřicetiletou ženu, která přišla na vyšetření jako první a jed u ní účinkoval déle. Druhou ženu se během převozu do nemocnice podařilo zachránit.

Osudová záměna

„Vyšetřujeme nevyjasněné úmrtí ženy. Okolnosti případu jsou předmětem intenzivního šetření kriminalistů. Bližší informace nebudeme z pochopitelných důvodů zveřejňovat,“ řekl ke smutnému případu mluvčí policie Petr Svoboda.

Jak mohlo k fatálnímu omylu dojít? FTV Prima spekulovala, že se chyba stala na straně některého ze zaměstnanců ambulance - vlivem nepozornosti došlo pak v ordinaci k záměně dvou roztoků. Další možnou variantou je i závadný roztok dodaný přímo výrobcem. Děsivý je pak případný záměr někoho, kdo roztoky zaměnil schválně!

Proč se dělá test na těhotenskou cukrovku?

Test na těhotenskou cukrovku (gestační diabetes), která trpí až 6% žen, je přitom doporučované jako běžná součást předporodních vyšetření. Samotnou maminku cukrovka příliš neohrožuje, může však ohrozit vývoj miminka. Glukózový toleranční test probíhá tak, že žena vypije 75 g glukózy. U žen s rizikovými faktory se provádí v 16.-18. týdnu těhotenství, u všech ostatních mezi 24.-28. týdnem těhotenství.

"I mírně zvýšená hladina cukru v krvi proniká přes placentu k dítěti, což může způsobit komplikace. Dlouhodobě zvýšené hladiny krevního cukru vedou k porodu velkých dětí, které mají jednak vyšší výskyt tzv. perinatálních komplikací (problémy v období okolo porodu), ale mají také vyšší riziko vývoje diabetu v dospělosti a je možné, že pak mohou mít v budoucnu i další zdravotní problémy, i když je zatím v této oblasti hodně nejasného," vysvětlila serveru novinky.cz doktorka z pražského Motola Kateřina Štechová.

lilien. ( 19. června 2014 10:37 )

vyjadrujem sa k Soresovi a to, že lekár nemá s tým nič spoločné

lilien. ( 19. června 2014 10:35 )

Ja si myslím, že sestrička nešťastne zamenila vodu za niečo iné bezfarebnú tekutinu, lebo oni ten prášok rozmiešavajú. Niekto to údajne dostane priamo v lekárni /namiešané/, u mňa to bolo tak, že to robila sestrička.Len mi je divné, že potom sa ešte robia testy na krv ako aj píšeš v stan. časoch, mamička tam musí čakať /najskôr odber krvi pred a potom po roztoku/, museli prísť na to neskoro. Lekárničku som preto skôr vylúčila, lebo kedy by volali, že niekomu niečo zle predali.Je to divné aj smutné.

anna1234 ( 19. června 2014 10:22 )

...nic ve zlém, ale od kdy je směrodatná diskuze na netu při určování viníka? Mám pocit, že případ vyšetřuje policie, já bych to nechala na ní

kacota ( 19. června 2014 10:22 )

Ten roztok glukózy na zistenie tehotenskej cukrovky je sirupová sladká masa, ktorá sa pije nalačno, v presne stanovených časoch sa odoberá krv na zistenie hladiny cukru krvi.. Je to dosť odporný úkon, niektoré ženy riadne napína, ja som nič sladké nechcela vidieť ešte týždeň. Nechápem ako to môže niekto zameniť - s čímkolvek

lilien. ( 19. června 2014 10:16 )

mamaaja.sk/diskusie/tehotenstvo-a-porod/ako-to-prezivam/diskusia/198/ tu si niečo o tom prečítaj

Zobrazit celou diskusi