Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Za požár Libušína může časovaná bomba: Škodu za 80 milionů způsobila kamna!

Autor: ČTK - 
18. června 2014
10:49

Zapálil někdo architektonickou památku Lubušín na Pustevnách schválně? Tuto variantu příčiny požáru, která byla jedna ze dvou možných, hasiči vyloučili. Libušín shořel kvůli špatně opraveným kamnům s komínem!

Hasiči podle mluvčího hasičů Libora Netopila pracovali se dvěma verzemi, a to úmyslné založení a chyba v kamnech na pevná paliva. U kamen zjistili konstrukční nedostatky, což potvrdil i znalecký posudek. "Zjistilo se, že při změně druhu paliva v kamnech v roce 2008 z elektřiny na pevná paliva došlo ke konstrukčním chybám," řekl Netopil s tím, že celá rekonstrukce nebyla vyhotovená na základě povolení.

Při opravě topení před šesti lety vznikla v komínové soustavě vzduchová kapsa, která nebyla odizolovaná od dřevěných stěn a trámů. "Stalo se to časovanou bombou," dodal Netopil. Podle něj na chybu nepřišla ani první revize po rekonstrukci. Závěry hasičů nyní dostane policie, která bude řešit, kdo porušil podmínky požární bezpečnosti.

Oheň zničil zejména pravou část Libušína, nejvíce umělecky hodnotnou jídelnu. Valašské muzeum v přírodě, které je vlastníkem chat, se rozhodlo zbytky stavby zachovat, aby pomohly připravit projektovou dokumentaci pro vědeckou rekonstrukci. Na obnovu památky muzeum vyhlásilo veřejnou sbírku, počátkem června se v ní bylo 6,2 milionu korun. Hlavní část obnovy objektu by měla pokrýt pojistka, peníze se sbírky budou využity pro další práce.

Národní kulturní památka patří do souboru beskydských secesních lidových staveb a symbolů Pusteven. Objekt pojmenovaný po bájné kněžně Libuši byl otevřen v roce 1899.

gabreta ( 18. června 2014 16:37 )

No to musí bejt hodně dobrá pojišťovna a sakra výhodná pojistka, když zaplatí škodu po špatně provedený rekonstrukci vytápění!! Mně sebrala vychřice střechu, pojištění proti živlům uzavřený a nakonec sem si připadal, jako když sem si střechu rozebral sám a taky sem si ji musel sám zaplatit. Peníze co jsem dostal, tak stačily akorát na občerstvení pro dělníky při opravě!!

Zobrazit celou diskusi