Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman a další prezidenti v Domě teroru: Pánská jízda v Budapešti

Autor: simao, ČTK - 
16. června 2014
15:54

Miloš Zeman a další prezidenti Visegrádské skupiny (plus německý prezident Gauck) vydali v pondělí do Budapešti. Při příležitosti 25 let od pádu komunismu zde uctili památku popraveného maďarského reformního politika Imreho Nagye. A zavítali také do Domu teroru.

Výročí veřejného pohřbu popraveného maďarského reformátora Nagye a zároveň čtvrtstoletí od pádu komunismu ve střední Evropě si dnes v Budapešti připomněli prezidenti čtyř visegrádských států  (ČR, SR, Polsko, Maďarsko) společně s německým prezidentem Joachimem Gauckem.

Nagy se jako reformní politik v roce 1956 postavil na stranu protikomunistických povstalců a vyhlásil neutralitu Maďarska. Povstání krvavě potlačily sovětské tanky a sám Nagy byl v roce 1958 popraven. Jeho veřejný pohřeb 16. června 1989 se pro Maďary stal jedním ze symbolů reforem, které vedly k pádu komunismu.

První Kiskova zahraniční cesta

Při uctění jeho památky nechyběl ani český prezident Miloš Zeman, ale ani jeho slovenský protějšek Andrej Kiska, pro kterého byla tato schůzka vůbec první zahraniční cestou ve funkci hlavy státu. Kiska složil v Bratislavě prezidentský slib tento víkend.

Prezidenti se zúčastnili akce, která začala vojenskými poctami, pokračovala minutou ticha a kladením kytic věnců v centru Budapešti. Než zasedli ke společnému jednání, navštívili také muzeum fašistických a komunistických hrůz - Dům teroru. Ten sloužil za druhé světové a krátce před ní v letech 1937 až 1944 jako sídlo a vězení maďarských nacistů a po válce zde sídlila maďarská politická policie.

Prezidenti Visegrádské skupiny se sešli v Budapešti. A zamířili do Domu teroru Prezidenti Visegrádské skupiny se sešli v Budapešti. A zamířili do Domu teroru | EPA

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi