Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Irácká armáda plánuje útok proti teroristům: Obama ale vojáky nepošle!

Autor: ČTK, tpk - 
14. června 2014
09:10

Nejlepší obrana je útok. Proti plánované ofenzívě teroristů na irácký Bagdád vyšle armáda své jednotky. V posledních dnech totiž islamisté obsadily velkou část země a hlavní město tak očekává téměř jistý útok! USA i Írán přislíbily pomoc, vojáky však nepošlou!

Irácká vláda chystá ofenzivu proti radikálům z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě, kteří v posledních dnech dobyli značnou část severozápadu země. Pomoc Bagdádu již přislíbily Spojené státy či sousední Írán, USA ale nehodlají vyslat vojáky.

Mezitím se irácká metropole připravuje na obranu, neboť islamisté ohlásili záměr Bagdád dobýt. Z oblastí pod nadvládou sunnitských radikálů, kteří chtějí ustavit přísně náboženský stát, prchají desítky tisíc lidí. Irácká vláda ujišťuje, že povstalce vytlačí, prozatím ale žádnou rozsáhlejší akci nepodnikla.

Do bojů se ovšem na vládní straně zapojili kurdští milicionáři a formují se dobrovolnické sbory. Své elitní jednotky do Iráku prý již vyslal šíitský Teherán, oficiálně to ale dosud nepotvrdil.

Americký prezident Barack Obama v pátek oznámil, že Američané Iráku pomohou, ale že hlavní odpovědnost leží na tamních představitelích. Také řekl, že rozhodnutí o formě americké pomoci padne v následujících dnech, vyslání pozemních jednotek ale zcela vyloučil.

pepatiso ( 14. června 2014 14:49 )

něco pro zasmání! https://www.youtube.com/watch?v=C3G_by7RD4M

jana999 ( 14. června 2014 10:17 )

amíci nejdřív něco rozvrtaj a pak to neumí urovnat, nevím proč ten boj proti husejnovi, za něj jsme měli klid a irák taky

ivoadler ( 14. června 2014 10:03 )

Kurňa, nějak se to nevyvíjí tak, jak by mělo. Islamisti postupujou, na Ukrajině povstalci sestřelili vojenský letadlo, takhle jsme si to nepředstavovali.

Zobrazit celou diskusi