Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záchrana speleologa z nejhlubší jeskyně Německa: Podzemní boj o život!

Autor: Štěpán Šimůnek - 
14. června 2014
07:23

Už 6 dní trvá pokus o záchranu speleologa Johanna Westhausera (52), zraněného v nejhlubší jeskyni Německa! Lékaři jsou u něj, cesta ven je však složitá.

Složitá operace v 1148 metrů hlubokém jeskynním systému, protkaném téměř 20 km chodeb, připomíná cestu do středu Země. Westhauser, kterého uvěznily v útrobách obří jeskyně v bavorských Alpách padající kameny, utrpěl úraz hlavy s krvácením do mozku.

„Má zranění podobného typu jako Michael Schumacher. Nejkritičtější chvíle má už za sebou, ale zdaleka není zachráněn,“ prohlásil anesteziolog a neurochirurg Michael Petermeyer.

Dlouhá cesta ven

Dva jeho kolegové lékaři už jsou u Westhausera, všichni ale hledají způsob, jak pacienta vynést ven... Cesta se zraněným na nosítkách bude totiž extrémně složitá. V jeskyních jsou dlouhé úzké štěrbiny, jimiž se sotva protáhne štíhlý člověk... Záchranáři, kteří v hlubinách přespávají v připravených táborech a denně urazí jen pár set metrů, tak musí postupovat velmi pomalu.

V temných štolách navíc čelí velkému stresu a situaci mohou ještě zkomplikovat očekávané deště, které by podzemní jezera naplnily vodou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi