Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bude pršet, raději doma seberte třešně! Mírně se ochladí i v příštích týdnech

Díky slunečnému počasí třešně uzrály dříve než v jiných letech.
Díky slunečnému počasí třešně uzrály dříve než v jiných letech.  (Autor: ČTK)
Autor: tho, ČTK - 
14. června 2014
15:09

Po tropických třicítkách pro nás mají meteorologové smutné zprávy: víkend přinese ochlazení a déšť. Také v příštích týdnech se zřejmě mírně ochladí a přijdou bouřky.

Teploty se dnes a zítra budou pohybovat mezi 16 až 20°C, převážně oblačno a místy může i sprchnout. A podobné počasí očekávají meteorologové i v následujícím týdnu.

Drobná rada pro zahrádkáře: Proto pokud máte doma zralé třešně, raději je otrhejte! Po dešti vám totiž mohou popraskat. Proč? Cukerný roztok se uvnitř třešňových buněk vtahuje okolní čistotou vody dovnitř buňky a tím pádem se zvětšuje objem buňky – vzniklý tlak pak třešeň zkrátka nevydrží…

Mírně ochlazení a bouřky přitom meteorologové čekají i v příštích čtyřech týdnech. Nejvyšší denní teploty však budou kolísat. Budou se zřejmě pohybovat většinou mezi 17 až 27°C. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Množství srážek bude asi celkově průměrné, ale kvůli bouřkám může na některých místech pršet vydatně. "Vzhledem k ročnímu období musíme počítat, že v důsledku srážek bouřkového charakteru, zejména ve druhé polovině období, budou velké lokální rozdíly v celkovém množství spadlých srážek," uvedli pracovníci ČHMÚ.

Rozpětí nejvyšších denních teplot se v jednotlivých týdnech v období od 16. června do 13. července nebude výrazně lišit. Konec června ale bude zřejmě mírně chladnější než začátek července. V příštích dvou týdnech totiž bude horní hranice maximálních teplot podle ČHMÚ dosahovat asi 25°C a horní hranice nejnižších nočních teplot zhruba 13°C.

V dalších dvou týdnech se maxima denních teplot posunou na 27 stupňů a nočních teplot na 14 až 15 stupňů Celsia. Celková dlouhodobá průměrná teplota pro toto období činí podle meteorologů 17,6 stupně Celsia. Nejchladnější byl přelom června a července v roce 1980, kdy průměr činil 13,9°C, a naopak největší horka byla v roce 2006, kdy průměr dosáhl 20,9°C.

Zobrazit celou diskusi