Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tropické vedro: 35,9°C naměřili ve Strážnici! Žene se však bouře z Německa

V Česku i dnes panovaly extrémní teploty
V Česku i dnes panovaly extrémní teploty  (Autor: EPA)
Autor: simao, ČTK - 
10. června 2014
19:50

V Česku pokračují tropy, nejtepleji dnes bylo ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové naměřili 35,9°C. Česko má za sebou dosavadní nejteplejší den roku, teplotní rekordy padaly i na mnoho dalších místech. Jenže ze Západní Evropy se nyní žene děsivá bouře - ve Francii přinesla obří kroupy, v Německu 6 mrtvých...

Ve Strážnici byl dosavadní rekord 35,5°C. A i ten extrémně teplé červnové počasí hravě překonalo. Teplota se zde přitom měří již 30 let. I jinde na jihu Moravy teploty překonávaly rekordy, řekla ČTK Ivana Záluská z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

V Brodu nad Dyjí na Břeclavsku zaznamenali meteorologové 35,6°C. Tropická vedra panovala také v Brně. Meteostanice v městské části Tuřany zaznamenala 34,6°C, tepleji bylo v Žabovřeskách, kde teplota dosáhla 35,5°C. Letního počasí si užili i návštěvníci zámku v Lednici, kde meteorologové naměřili 34,8°C.

V Česku pokračují tropické teploty. Kropící vozy vyjely do ulic nejen v centru Zlína V Česku pokračují tropické teploty. Kropící vozy vyjely do ulic nejen v centru Zlína | ČTK

Vedro však bylo i v české metropoli - v Praze bylo tepleji než ve Středomoří... Tropická vedra panují v republice od pondělí. Meteorologové předpokládají, že vysoké teploty budou přetrvávat do konce tohoto týdne, od středy však mají přicházet bouřky.

A právě z nich jde strach. V Německu totiž rozsévaly zkázu. V Porýní-Vestfálsku přišlo o život přinejmenším šest lidí, bouře si vyžádala rovněž desítky zraněných, milionové škody, vynutila si přechodné uzavření letiště v Düsseldorfu a způsobila problémy i v pozemní dopravě. Především kvůli padajícím stromům a větvím.

Řádění počasí v Německu: Silné bouře a vítr rozsévaly v Severním Porýní-Vestfálsku dokonce smrt Řádění počasí v Německu: Silné bouře a vítr rozsévaly v Severním Porýní-Vestfálsku dokonce smrt | EPA

V Kolíně nad Rýnem zemřel zhruba padesátiletý cyklista. Podle policie na něj spadl strom, který zřejmě zasáhl blesk. Podobně přišel o život cyklista (†28) v Krefeldu, když dostal zásah bleskem ze strženého vedení vysokého napětí. Bouřka s prudkým deštěm a silnými větry udeřila na Porýní-Vestfálsko po třídenních vedrech.

Zobrazit celou diskusi