Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pohled do koncentráku v KLDR: Krematorium, baráky a továrny!

Autor: simao - 
10. června 2014
14:40

Žijí v neskutečných podmínkách. Některé tam zavřeli, jiní se tam narodili. A společně za zdmi koncentračního tábora v KLDR umírají. Po tisících, po popravách, nebo umořeni drsným životem i náročnou prací. Nové satelitní snímky přitom nyní odhalily, jak vypadá život v Táboře 25, kde končí především političtí vězni severokorejského režimu.

Koncentrační tábor je v Česku synonymem hrůzy. Ale také pojmem z minulosti. Zatímco Osvětim či Terezín jsou pietními místy a trýznivými vzpomínkami na nacistické hrůzy, tábory v Severní Koreji stále fungují! Desítky let v nich diktátorský režim piluje mašinérii trestů pro odpůrce, uvržené sem často bez řádných soudů. Tábory však i výrazně pomáhají severokorejskému hospodářství!

Lidé v těchto táborech těžce pracují, hladoví i jinak trpí v nuzných podmínkách. O nich jsou však mnohdy jen útržkovité poznatky, které však nyní rozšiřují další pořízené satelitní snímky. Představil je britský The Telegraph ve spolupráci s Výborem pro lidská práva v Severní Koreji (sídlícím ve Washingtonu). Jde o snímky Tábora 25, který se nachází na severovýchodě KLDR. Podle Telegraphu v něm žije kolem pěti tisícovek vězňů, což jej řadí mezi největší tábory pro politické vězně.

Satelitní snímky Tábora 25: Tábor obsahuje i zázemí pro dozorce Satelitní snímky Tábora 25: Tábor obsahuje i zázemí pro dozorce | allsourceanalysis.com

Na snímcích jsou dobře zřetelné strážní věže, několik děl protiletecké obrany, budovy pro administrativu i vězně, ale i krematoria a pohřebiště. To vše přitom důsledně obehnané vysokými ostnatými dráty. Tábor není jen vězením, ale i důležitou "fabrikou" pro produkci všeho možného.

Na tvrdou práci v táboře vzpomínal i mladík Sin Tong-hjok, kterému se podařilo utéct (!) z Tábora číslo 14 a jehož vzpomínky poskládal do zajímavé knihy novinář Blaine Hraden. Sin se v táboře narodil, pracoval na polích, v továrně i při stavbě přehrady s vodní elektrárnou (elektrické energie je v KLDR nedostatek)...

Také součástí rozsáhlého komplexu Tábora 25 jsou podobné pracovní "příležitosti" - především desítky hektarů zemědělské půdy, které navíc přibývá. "Hospodářský význam Tábora 25 v průběhu posledních 12 měsíců roste," upozornil Greg Scarlatoiu, výkonný ředitel Výboru. Má to však háček. Vězňům jsou mnohdy k dispozici jen primitivní stroje - Kim Čong-unova KLDR trpí i nedostatkem technologií, a tak jsou vězni v táborech mnohdy odsouzeni k otrocké manuální práci nejen na polích, ale i v zastaralých továrnách.

Satelitní snímky Tábora 25: Hospodářský a průmyslový význam tábora pro KLDR roste Satelitní snímky Tábora 25: Hospodářský a průmyslový význam tábora pro KLDR roste | allsourceanalysis.com

venxa ( 10. června 2014 21:17 )

Ty smradlavej bosevickej zmetku ty podle tebe "blaboly" jsem se nikde neucil, to jsem zazil v tom zkur/venym komunistikem Ceskoslovensku nez jsem z toho velkyho lagru utekl. Ty a ta blba Jana99 jste stejny komunistiky hovada. A mimochodem si ziji velice dobre vy nemajetna bolsevicka luzo.

czrus ( 10. června 2014 19:59 )

TRUBO hdis neznas nic , co se dee ve svete tak ne les tadi na diskusii, pak vypadas jako moc moc hlupa kra-va mu uuuuu ! ja ne jsem Cech , a znam trochu vic nez ty , tobe Cesski opcan napsal ze ma USA koncentrak , ale ty zasi meles svoje , bez sbiraj lahve , musis platit za Plin a ropu , Russku ! a za NATO ! USA . jana999: amíci mají koncentrační tábory taky

sova13 ( 10. června 2014 19:49 )

Vážně nebylo nutné aby jsi tady takto svojí hloupost, sprostotu a omezenost zdůrazňoval a pokračoval v dalším dolézání. Jsi blázen s kterým se nikdo nebaví a končím s tebou i já jelikož to tvoje pomatené žvanění není ani v nejmenším v ničem přínosné. Další dolézání si ušetři nebo se dál ztrapňuj, to už je jenom tvoje věc.

czrus ( 10. června 2014 19:38 )

TY asi blondina ved ??? trubu tupa , zikam te ze vlada USA postavela velkij koncetrak a maji tam hodne rakve, vsechno je prepraveno na valku z Ruskem , to sou tet prazny baraki ale jeto moc velkij koncetrak , ne zatvor , v zatvore je mistny obivatele , a tohle je prazny koncetrak je prepraven na opcanu RUSSII , TRUBO HLUPA NE SKOLOVANA !

sova13 ( 10. června 2014 19:22 )

Za prvé nemáš na to pochopit že jde řeč o koncentračních táborech do kterých vláda zavírá svoje vlastní lidi. Za druhé, když už tu chceš prudit nepodloženými nesmysly, nauč se česky nebo táhni zpátky mezi východňáry Za třetí se trapně vnucuješ Tebe jsem se na nic neptala.

Zobrazit celou diskusi