Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příběh Čecha: Bránil jsem pláž za Hitlera! A byla to hrůza

Válečný veterán Mazurek bojoval v Normandii na straně nacistického Německa
Válečný veterán Mazurek bojoval v Normandii na straně nacistického Německa  (Autor: Archiv Blesku, pametnaroda.cz)
Autor: simao - 
6. června 2014
13:44

Datum 6. 6. 1944 se navždy do historie zapsalo jako Den D. Jeden ze zásadních dnů druhé světové, kdy se spojenecká vojska vydala na zteč pobřeží Francie, bráněného silami Hitlerova nacistického Německa. Členem wehrmachtu byl tehdy i četař Robert Mazurek. V téhle roli se ocitl nedobrovolně, ale poskytl zajímavé svědectví...

Kolem něj to bouchalo, svištěly kulky, na pláž před ním se řítili nepřátelští vojáci. Četař Robert Mazurek je ročník 1925 a na vlastní kůži zažil, jak probíhala operace Overload. Tedy největší vyloďovací akce během druhé světové války.

6. června 1944 se spojenecké jednotky vydaly dobýt francouzské pobřeží. A uspěly. On se přitom snažil bránit jejich náporu společně s kolegy ve zbrani - se členy německého wehrmachtu, jedné z ozbrojených složek nacistické Hitlerovy říše. Jak se tam ocitl? Projekt Paměť národa upozorňuje, že byl Mazurek do wehrmachtu zkrátka a jednoduše odveden. Narodil se v obci Závada na Opavsku, kvůli slezské národnosti ho však odvedli sloužit nejprve do Českého Těšína, poté do francouzského města Metz.

Jak dnes vzpomíná na Den D? "My jsme už to cítili, už jsme to věděli, že bude ta invaze, protože to bombardování bylo přestrašné, to bombardovali furt," řekl Mazurek pro Paměť národa. Ale tím jeho vyprávění nekončí. "No a ráno, bylo tři hodiny nebo možná po třetí hodině, jak se začalo šeřit, tak těch lodí na tom moři, na tom kanále, to bylo hrůza, co to bylo. A všichni stříleli. A ten voják to tam musel vydržet. Pěkně stříleli. To šlo naráz potom. Ale Němci se bránili ještě, to se bránili," vzpomíná válečný veterán.

Den, kdy byla započata krvavá bitva o Normandii, se mu podařilo přežít. "Já jsem měl takové štěstí, že tam, kde já jsem byl tu dobu, my jsme byli u kulometů, jako protiletadlových. Ale střelit z kulometu po letadle, to by byl blázen. A nižší důstojníci, co tam byli Němci, si to nedovolili, řádem. A jak to začalo ten cirkus, tak se všecko zalezlo do děr, a klid. No to byla invaze, na to nezapomenu. Jak vyjížděli z těch lodí, s těma obojživelníkama. Se ty vrata otevřely, jak vyjížděli jedno za druhým. Stříleli po nich, to tam padlo vojáků, moc padlo," dodává Mazurek.

Foto Čecha, který byl z Protektorátu odveden do wehrmachtu a bojoval i v bitvě o Normandii Foto Čecha, který byl z Protektorátu odveden do wehrmachtu a bojoval i v bitvě o Normandii | pametnaroda.cz

Spojenci ho dostihli a zajali v Bayeux. Vzdal se jim rád. A nejen on. Pro Hitlera a jeho Třetí říši rozhodně nedýchal. "Zajetí bylo... Bombardování, velký tam bylo letecký bombardování. Tam byl každý rád, kdo to přežil. No a my jsme byli poschováváni všelijak, jak se dalo, v těch zákopech a v těch bunkrech a kde to jen šlo. No a bylo asi půl šestý večer, se tak nějak uklidnilo, bylo ticho a najednou tanky anglický. No a kdo mohl a nebál se, tak šel a vzdal se hned. I říšští Němci, všichni na to kašlali, to už toho měl každý dost, té vojny," popisuje události z doby, kdy padl do rukou Spojenců.

Československý četař byl následně převezen do Edunburghu a dle Paměti národa byl přezkušován ohledně loajálnosti k Německu. Prošel a ze Southendu putoval zpátky na západní frontu. Tentokrát už jako součást spojeneckých sil, kterým velel americký generál Dwight D. Eisenhower. Mazurka však u Dunkerque zasáhly střepy z granátu a po pobytu v polní nemocnici se již do bojů nezapojil. Až do konce války pracoval v polní kuchyni.

gabreta ( 7. června 2014 17:32 )

Měl sem kolegu v práci, co byl s wehrmachtem u Stalingradu. Protože měl tátu Němce, tak musel narukovat a rovnou šup nacht Ost! Tak vyprávěl, jak se posrali strachy když ušáci spustili s Kaťušema, jak padnul do zajetí, jak dostávali zahulit a jak pěšky šlapali se zajatcema domů, kam se dostal někdy okolo padesátýho roku! Taky asi žádná sranda!

czrus ( 7. června 2014 09:23 )

UKRAINSKI POVSTANCI sastrelili veci letadlo fasistum AN-30 ! dobry zbrani dodali Russove , kolem 800 000 privatnych vojaku pro penize z Russka prepraveno pomoc povstancum dat Ukrainu do pozadku ! a zaridit mir na Ukraine !

deratizator ( 6. června 2014 23:32 )

dej si stakan vodky a zalez nazpět do zemljanky, mužiku

deratizator ( 6. června 2014 23:31 )

di s tím do ***e rusáku

obluda.pb ( 6. června 2014 23:12 )

Co to je za řeč, to je jak od Babiše...

Zobrazit celou diskusi